В началото ни беше странно, че трябва да прекарваме толкова време у дома, да ограничим до минимум излизанията и социалните контакти, и да изградим една напълно нова реалност заради вирусa, който завладя света.

Сега обаче идеята да сме пак под домашен арест в следващите няколко месеца вече не ни звучи чак толкова плашеща. А причината е, че свикнахме с този начин на живот, приспособихме сe към него и дори се усъвършенствахме. 

Ето кои са основните умения, които успяхме да придобием в следствие на пандемията, но със сигурност ще ни бъдат полезни и след като тя остане в миналото.

Пандемията от коронавирус, стресът и как японците се справят с него

Какво правят японците, за да преборят стреса

Определено много ни допада

Готвене

Когато ресторантите са затворени и се притесняваш да си поръчаш храна, нямаш друг избор, освен да запретнеш ръкави и да си сготвиш нещо сам.

Оказа се, че това всъщност не е чак такова наказание - дори напротив. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна точно по наш вкус. А и вече смe сигурни, че няма да си умрем от глад някой ден.

Дългите опашки пред магазините и празните щандове пък ни научиха как да оползотворяваме всички хранителни продукти и остатъци от храна, налични у дома, за да имаме какво да ядем поне още един ден.

Снимка 465679

Източник: iStock

Разкрасяване

По едно време беше невъзможно да посетим фризьора и козметика, а дори и след това, пак си имахме едно наум дали да го правим.

Така стигнахме до момента, в който си правим сами маска и педикюр, та дори и прическа, ако няма на кого да поверим косата си. В интернет е пълно с видеа как да се подстрижем или да си махнем гел лака и се оказаха доста полезни, а ние - доста сръчни.

Емоции

Когато една голяма неизвестна е надвиснала над целия свят, е малко по-трудно да запазиш самообладание и да контролираш емоциите си. Но ни се наложи да се научим да го правим, просто за да оцелеем. На това се дължи и огромният пик в изтеглянията на приложения за медитация например, с които постигаме баланс и изпразваме мозъка от негативното.

Гъвкавост

Искаме-не искаме, променихме сериозно ежедневието си. Децата останаха да учат вкъщи, ние пък работим от хола и това ни накара да станем много по-организирани и гъвкави - от гледна точка на време.

Снимка 501482

Източник: iStock

Тренировки

Фитнесите бяха затворени, но ние не използвахме това за оправдание. Дори и по принцип да не припарваме близо до залата, сега открихме колко приятна и разтоварваща може да е една кратка тренировка след цял работен ден на дивана. И все още спортуваме в хола, макар и не толкова редовно.

Технологии

Като единствена връзка с реалността, те се превърнаха в още по-голяма част от живота ни. Започнахме да ползваме приложения за видеоразговори, да се интересуваме от нови възможности за виртуални забавления и сега сме доволни, че знаем и можем повече от преди, предава Espresso Communications.

Бюджет

Когато бъдещето е неясно, не си позволяваме излишни харчове, особено когато трябва да мислим на първо място за основни нужди. Така пандемията ни научи как по-разумно да харчим парите си и със сигурност ненужните покупки са намалели доста.

Може би и сме започнали да спестяваме за черни дни. Най-вероятно и се оглеждаме за по-изгодни оферти, с които да спестим от разходите на домакинството. И така придобиваме едно от най-важните умения в днешни дни - да можем да си правим сметка.

Снимка 501478

Източник: iStock

Почистване

Дори да не сме били фанатици на тема чистота, то със сигурност покрай заплахата от вируса сме започнали да шетаме много повече у дома. И в това няма нищо лошо, освен ако не се превърне в обсесия. Да живеем в чиста среда е пряко свързано с нашето здраве, затова е добре да запазим навиците си.

Билки, които да засеем сега у дома

Билки, които да засеем сега у дома

Босилекът и ментата е сред тях

Градинарство

Дори да не живеем в къща двор, вероятно сме решили да оползотворим терасата, която си стои все така непотребна, като си направим малка ботаническа или пък зеленчукова градина. И с изненада установихме, че доматите виреят и в панелка, а от пресните подправки по-ароматни няма.