Билките са едни от най-лесните за отглеждане растения, които можем да гледаме в почти всякакви условия и да използваме по най-разнообразен начин. Плюсовете им варират от това, че можем да ги насадим в градината, на балкона или в саксийка в кухнята, през това да ги ползваме като репелент и до факта, че може да имаме постоянно пресни подправки под ръка.

Ето няколко основни и лесни за отглеждане, които да засадим още този месец, според Gardenista.

Босилек

Снимка 435767

Източник: iStock

Чудесната, сочна и ароматна подправка може да се използва по най-разнообразни начини - добавена към салата, паста, като пресни зелени листа на пица, за направа на песто или просто за ароматно растение, гонещо комарите. Оптималното му време за растеж е лятото, когато получава между шест и осем часа слънчева светлина.

Засява се в богата почва, която се държи влажна, но не трябва да подгизва. Лесен начин да го захванем е, когато сложим стръкче от купена връзка босилек във вода и то пусне корени. Ако премахваме цветовете, когато се появят, ще имаме повече листа.

Мента

Изключително непретенциозно и бързорастящо растение, което може да ползваме за подправка на ориенталски ястия, за чай или за чудесно лятно мохито. Най-лесно се захваща от корен и бързо се разпространява, затова трябва да се контролира.

Мащерка

Снимка 411726

Източник: iStock

Дивият й произход предопределя изискванията й - почти минимални. Мащерката е лесна за отглеждане, но достатъчно ароматна, за да имаме подправка за пастата си дори от една саксийка. Все пак трябва да имаме предвид, че култивираният й вид не е толкова обилен, колкото диворастящия. Полива се, когато почвата напълно се изсуши.

Див лук

Снимка 435766

Източник: iStock

Модерната подправка, с която се декорират ефектно всякакви ястия, лесно може да се гледа в саксийка. Ако го подрязваме редовно, може да имаме зелени листа през цялата година. Захваща се лесно от семена - остава ни единствено да го поливаме при засушаване и да го ползваме възможно най-много.