Хората по света търсят и намират най-различни начини да се справят с продължаващата заплаха от коронавируса и стреса, която тя нанася на психиката. Като исландците, например, които излязоха с едно доста нестандартно предложение - да крещим, колкото сила имаме.

#LetItOutIceland, Исландия и крещенето като начин за справяне със стреса

Как да се справим със стреса по исландски

Включваме се веднага

Японците не са толкова ексцентрични. Жителите на Страната на изгряващото слънце винаги са се славели с дисциплината си и въпреки че носенето на маски има препоръчителен характер, хората предпочитат да го правят не само в закрити пространства, но и на открито.

В страната, където по последни данни броят на заразените с новия коронавирус е почти 93 хиляди души, хората са намерили друг начин да се борят със стреса. По време на пандемията рязко се е повишило търсенето на музикални инструменти.

Снимка 501242

Източник: iStock

Много японци са започнали да се учат да свирят с психо-профилактична цел. Звукът от музиката на живо помага на хората да се избавят от натрупания стрес заради пандемията.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Най-много се търсят тези инструменти, на които човек може лесно да се научи да свири сам, в домашни условия. Това са най-вече китари и укулеле, продажбата на които е скочила двойно в сравнение с миналата година.

По данни на един от най-големите в страната магазини, търгуващи с музикални инструменти, най-голям ръст е регистриран при продажбите на укулеле, като най-запалените клиенти са девойките.

Коронавирусът, посттравматично стресово разстройство и един от страничните ефекти на COVID-19, който влияе на заразените години наред

Страничният ефект от коронавируса, който ни засяга с години

Когато страдаме не само физически, но и психически

В периода от месец юни до месец август продажбите на този четириструнен хавайски музикален инструмент са се увеличили 2,1 пъти. За същия период продажбите на акустични китари е нараснало 2,08 пъти. Също така, има ръст в продажбите на електрическо фортепиано и синтезатор, съобщава японската агенция Киодо, цитирана от сайта Большая Азия.