Преди около вече век в САЩ настъпва Сухия режим. Но малко преди това - и по-точно през 1915 г., е създадена една от най-успешните напитки през този период. И това е Last Word, дело вероятно на барман на име Франк Фогърти и сервиран за първи път в Detroit Athletic Club.
Първоначално коктейлът не се оказва особено устойчив на времето и макар че през 1951 г. е включен в книгата на Тед Сосие Bottoms Up, след Втората световна война е доста позабравен.
След десетилетия в забвение, The Last Word е възроден, благодарение на Мъри Стенсън от Zig Zag Café в Сиатъл. Открива го в книгата и започва да го приготвя за клиентите си. Не след дълго коктейлът вече е често срещан в баровете в цялата страна и харесван заради опияняващия си баланс от сладки, кисели и билкови нотки.
Познавачите биха казали, че The Last Word е един от най-перфектните коктейли. Но както често се случва с класиките, барманите вече са създали няколко негови вариации. Най-популярните включват бърбън като основен алкохол - така известният коктейл The Paper Plane, както и мескал, който пък придава по-земен, пикантен вкус.
И независимо дали залагаме на класиката или предпочитаме вариациите, едно е сигурно: The Last Word е заслужил името си именно защото е достатъчно добър, за да ни остави без думи. Ето как да си го приготвим по класическата рецепта според Liquor.
Какво ни трябва
- 22 мл джин
- 22 мл зелен шартрьоз
- 22 мл ликьор мараскино
- 22 мл сок от лайм
- коктейлна череша за украса (по желание)
Какво ги правим
Равните части от всички съставки добавяме в шейкър с лед и разклащаме, докато се охладят добре. Прецеждаме в охладена висока чаша. Накрая по желание гарнираме с коктейлна череша.