Със сигурност всички сме чували за правилото за социална дистанция от два метра, която трябва да спазваме помежду си на обществени места. Не може да не сме се питали и колко точно разстояние е достатъчно, за да сме предпазени и да не нарушаваме изискванията.

Именно за да ни спестят тези терзания, от BBC направиха интересно видео с демонстрации в различни ситуации, с които ни показват как да преценим колко са два метра, без да е необходимо постоянно да си ходим с ролетка в джоба.

Най-лесният начин за измерване са три обикновени крачки - нито много ситни, нито много широки. Ако сме с къси крака, може би ще ни трябва и малко бонус. Това можем да измерим и предварително.

Снимка 473938

Източник: iStock

Двата метра са достатъчно разстояние, за да можем да сложим въображаемо легло между себе си и човека пред или до нас. Или пък две пазарски колички.

Ако сме в парка (което може да ни донесе 5000 лева глоба), правилната дистанция се равнява на две пейки, поставени една до друга. А на улицата - на половината паркомясто за една кола.

Снимка 473944

Източник: iStock

Ако ни се налага да използваме градски транспорт, важно е да няма никой на седалките пред и зад нас. Добре е да сядаме и на по-отдалеченото място до прозореца, за да си спечелим още малко разстояние.

Коронавирусът, загубата на обоняние и вкус и симптоми ли са на COVID-19

Доколко загубата на обоняние и вкус са свързани с коронавируса

Симптоми, които не са за подценяване

Ако все още работим в офис, между нас и колегите трябва да има дистанция поне колкото четири стола.