Докато се учим да живеем с COVID-19, учените не спират да анализират вируса и да търсят начини за борба с него. Така тези от Университета в Единбург решават да проведат експеримент, с който да докажат дали и как солената вода влияе на новия коронавирус.

Основават се на предишни изследвания, които са доказали, че домашният лек може да повлияе симптомите на настинка.

Според резултатите от тях, редовното прочистване на носа и гаргара на гърлото със солен разтвор помага за по-бързото преодоляване на хремата и кашлицата и намалява шанса да се предаде на членовете на семейството.

Снимка 485527

Източник: iStock

За целта учените от Единбург са събрали група възрастни, които имат симптоми на COVID-19 или са с положителни проби. Набират се още доброволци, които са се включат в изследването, за да бъдат резултатите по-достоверни.

Целта е да се докаже дали солената вода може да има благоприятен ефект и върху неприятните симптоми на новия коронавирус, като по този начин да направи домашното лечение по-успешно, а нуждата от болничен престой - по-малка, предава BBC.

Коронавирусът, морската вода, пясъкът и можем ли да се заразим на плажа

Живее ли коронавирусът на плажа

Има ли място за притеснение или само за забавление

И сега ни остава само да се надяваме на положителен резултат от изследването. А междувременно и ние може да опитаме промивки със солена вода, ако имаме някакви симптоми. Ако не ни помогне, то поне няма да ни навреди.