С повишаването на температурите все по-често се размечтаваме за плаж и море. Лятото е зад ъгъла, а усложнената обстановка по целия свят неизбежно ни кара да се питаме дали тази година ще се разминем с мечтаната лятна ваканция, или няма да има какво да ни попречи да съберем малко тен и приятни спомени.

COVID-19 определено успя да обърка плановете ни, но плажовете са си там, където винаги са били, а скоро и ще ни очакват като туристи, зажаднели за пясък и вълни. 

На фона на добре познатия и изпатен от мнозина факт, че на морето можеш да хванеш какви ли не вируси, които причиняват разнообразен дискомфорт, притеснението по темата не е изненадващо. Затова и учените се опитаха да ни дадат навреме някакъв отговор дали е възможно да хванем новия коронавирус на плажа.

Снимка 478959

Източник: iStock

Все още няма категорична научна позиция, но изследователите се обединяват предимно около идеята, че вероятността да се заразим на плажа е по-скоро малка. Учени от Испанския изследователски институт са на мнение, че концентрацията на малки водни частици, съдържащи коронавирус, в големи водни басейни като морета и океани, може да се определи като незначителна, а не като рискова.

Солената вода е много и по-неблагоприятна среда за развитие от сладката. Това са изводите, до които е стигнато с изследвания върху други видове вируси, а не конкретно върху COVID-19. Затова не може да се твърди, че са на 100% валидни и за него.

Снимка 478961

Източник: iStock

Що се отнася до пясъка, шансът да се заразим от него също е минимален, твърдят учените. Причината е комбинацията от морската сол, ултравиотеловите лъчи и високата температура при нагряване, които също създават неблагоприятни условия за вируса.

Ако пък предпочитаме басейните пред морето, също няма място за особени притеснения, защото те обичайно се подлагат на строга дезинфекция, пише ABC.

Коронавирусът и някои от най-опасните места, където можем да се заразим

Най-опасните места за заразяване с коронавирус

За наша безопасност е по-добре да ги избягваме

Все пак, плажът не може да се определи като най-безопасното място за лятната ваканция. И причината е не друга, а хората около нас. Те са най-опасните вирусоносители, затова правилото за социална дистанция важи с пълна сила - както на брега, така и във водата. И все пак, добре е да не поглъщаме морска вода.