Разпространението на COVID-19 стана причина правителствата на редица държави да вземат сериозни мерки и да ограничат свободното движение на милиони хора по света, което засегна броя на пътническия трафик. И въпреки че бяха забранени полетите, много глобални авиокомпании все още продължават да летят.

Коронавирусът, подметките на обувките и защо трябва да се събуваме отвън

Колко дълго живее коронавирусът върху обувките

Неканен гост у дома

Разбира се, за това си има причини и те са повече от логични. Има пътнически полети, които все още помагат на хора, "заседнали" в различни държави по една или друга причина, да стигнат до домовете си. Много самолети пък продължават да превозват товари от първа необходимост.

Намален ли е броят на полетите

Смята се, че пътническите полети са съкратени до 95%, но авиокомпаниите казват, че продължават да поддържат жизненоважни връзки отворени.

"Работим с правителствата на Европейския съюз, за да се опитаме да запазим някои минимални полетни връзки отворени за спешни случаи, въпреки че превозът на пътници в тези полети ще бъдат много нисък", казват от Ryanair.

Снимка 385589

Източник: iStock

Не всички правителства разрешават полети, затова от авиокомпаниите работят с Министерството на външните работи, за да отворят маршрути, където е възможно.

Колко полета има по света на ден

Трудно е да се разбере с точност, но можем да проверим уебсайта на всяко летище, за да видим колко самолета кацат и излизат в определена страна в даден момент.  Можем да видим и колко полета са във въздуха по едно и също време чрез уебсайта за проследяване на полети flyradar24.com.

Снимка 459481

Източник: iStock

Трябва обаче да имаме предвид, че много от самолетите, които виждаме в небето, те са пътнически, а товарни.

Какво пренасят товарните самолети

Те често носят жизненоважни доставки, включително храна и медицинско оборудване. Например две пети от фармацевтичните продукти във Великобритания като лекарства, ваксини и респиратори се внасят през летище Heathrow.

Снимка 470159

Източник: iStock

Временно се е увеличил у броя на полетите за специални товари в почти всяка страна. Във Великобритания например миналата седмица има 243% увеличение на броя на въздушното движение, превозващо само товари.

По принцип летището се справя средно с 47 самолета с товари седмично. Днес, 31 март, там се очаква да кацнат 48 товарни самолета и то само за един ден. И това важи за почти всяка страна по света, пише BBC.

Airbnb, коронавирусът, орязването на заплатите и как компанията се справя с кризата

Радикалните мерки на Airbnb за справяне с кризата

Кой ще остане без заплата