Лятото е времето, в което не само дрехите, но и порциите ни олекват. В жегите със сигурност не ни е до тежки храни и залагаме най-вече на плодове, зеленчуци, салати и някоя и друга супа. Да, тя е съвсем подходящ избор за топлото време, защото, както науката е доказала, консумацията на топли храни и напитки при високи температури всъщност ни охлажда, защото стимулира изпотяването.

Паста салата - бърза и засищаща вечеря за нула време

Паста салата - бърза и засищаща вечеря за нула време

Със зеленчуци и въглехидрати

Е, разбира се, няма да се откажем от любимия таратор, но друго любимо през лятото ни е рибената супа. Предпочитаме да я ядем в някой ресторант, но понякога експериментираме и в домашни условия. Затова и предлагаме три рецепти, които можем да изпробваме още днес.

Гръцка рибена супа

Позната е още като псаросупа. Освен много вкусна, тя е и лесна за приготвяне. По заръка на рибарите, трябва да съдържа поне три вида риба, но в домашни условия можем да я приготвим и с един или два. Най-често се използва ципура, лаврак, фагри, пъстърва, филе от треска. В зависимост коя използваме, супата може да промени вкуса си.

В тази супа местото е накъсано много на дребно

Източник: iStock

В тази супа местото е накъсано много на дребно

Необходими съставки: 

  • глава лук
  • 4 средно големи домата
  • 2 моркова
  • стрък целина
  • няколко картофа или чаша ориз
  • 1-1.5 кг почистена риба, с главите
  • 7 чаши вода
  • дафинов лист
  • мащерка, дафинов лист, девисил, магданоз
  • сол и черен пипер
  • 1 жълтък
  • сокът от половин лимон
  • 2 с.л. маслиново масло

Начин на приготвяне: Можем или първо да почистим добре рибата и след това да я варим заедно със зеленчуците (морков, лук, целина, тиквички и картоф) или първо да я сварим добре, след това да я изчистим, да прецедим бульона и да върнем месото. За да придобие автентичния си вкус и да се сгъсти, накрая правим застройка с 2 жълтъка, сока от 1 лимон и 50 мл зехтин, пише Cooking LSL.

Сицилианската рибената супа на Джейми Оливър

Както самият той я нарича, това е "най-добрата рибена супа", а на него определено можем да вярваме. Тя е богата на зеленчуци, има два вида риба и ни дава и два трика, с които да стане наистина неустоима.

Необходими съставки:

  • 1 глава червен лук
  • 2 връзки целина
  • малка глава фенел
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта червена чушка
  • 2 с.л. маслиново масло
  • чаша сухо бяло вино
  • малко настъргана тиква цигулка
  • 500 мл рибен бульон
  • 800 г домати на кубчета или доматена паста
  • половин лимон
  • шепа пресен, нарязна наситно магданоз за поръсване
  • 200 г обезкостено филе от сьомга
  • 300 г филе от камбала (соленоводна лъчеперка) - може да заменим и с друг вид
  • 12 сурови обелени скариди или опашки от лангустини.

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно зеленчуците и ги добавяме в тиган с нагорещено олио, докато омекнат. След това към тях добавяме виното, доматите, тиквата и бульона и оставяме да заври. След това намаляваме котлона и оставяме да къкри за 30 минути.

Нарязваме на едно двата вида риба и я добавяме към сместа заедно със скаридите или опашките. Изчакваме да се сварят за десетина минути. Подправяме отново със сол, черен пипер и малко лимонов сок, ако е необходимо. При сервиране поръсваме с магданоз и добавяме малко зехтин, обяснява Оливър на сайта си.

Дунавска рибена супа

Не само морето може да ни даде риба, която е страхотна за приготвянето на супа. А на тази рецепта попаднахме на сайта на Дунав Ултра - 740-километровият веломаршрут в Севена България, които минава по поречието на една от най-големите реки в Европа. И тя е богата на риба, която местните най-добре знаят как да превърнат в чорба.

Точна рецепта с грамажи тук няма и сякаш не ни е и необходима. Тя е част от "100-те Дунав Ултра забележителности", а всеки речен рибар има своите тънкости и малки тайни в приготвянето й. Сред тях са използването на кости от няколко вида риба, за да се постигне страхотен вкус и аромат на бульона.

Дунав е богат на риба, а местните заведения - на рибена супа

Източник: iStock

Дунав е богат на риба, а местните заведения - на рибена супа

Освен това супата традиционно се вари на открит огън, в калайдисан или чугунен съд. В него супата се загрява равномерно и след това има вкус, който трудно можем да докараме вкъщи на котлона - но все пак може да опитаме.

Както във всяка рибена супа, и в тази втората по важност съставка са зеленчуците. Това са лук, морков, чушка и домат. А рибата, рибата е прясно уловена и каквато Дунава даде - пъстърва, бяла риба, сом, шаран, бял амур и други. Месото трябва да е крехко сварено, но не и раздробено.

Рецептата за пилешка супа на кралица Камила

Рецептата за пилешка супа на кралица Камила

Разкрита от сина й Том Паркър Боулс

Въпреки различите вариации, традиционната дунавска рибена супа е рядка, без застройка. С изненада научаваме, че на места добавят шепа джанки към бульона, за да стане по-кисел, а девисилът е задължителна съставка в това ястие по цялото поречие на Дунав.