Лятото е времето, в което не само дрехите, но и порциите ни олекват. В жегите със сигурност не ни е до тежки храни и залагаме най-вече на плодове, зеленчуци, салати и някоя и друга супа. Да, тя е съвсем подходящ избор за топлото време, защото, както науката е доказала, консумацията на топли храни и напитки при високи температури всъщност ни охлажда, защото стимулира изпотяването.
Е, разбира се, няма да се откажем от любимия таратор, но друго любимо през лятото ни е рибената супа. Предпочитаме да я ядем в някой ресторант, но понякога експериментираме и в домашни условия. Затова и предлагаме три рецепти, които можем да изпробваме още днес.
Гръцка рибена супа
Позната е още като псаросупа. Освен много вкусна, тя е и лесна за приготвяне. По заръка на рибарите, трябва да съдържа поне три вида риба, но в домашни условия можем да я приготвим и с един или два. Най-често се използва ципура, лаврак, фагри, пъстърва, филе от треска. В зависимост коя използваме, супата може да промени вкуса си.

Източник: iStock
В тази супа местото е накъсано много на дребно
Необходими съставки:
- глава лук
- 4 средно големи домата
- 2 моркова
- стрък целина
- няколко картофа или чаша ориз
- 1-1.5 кг почистена риба, с главите
- 7 чаши вода
- дафинов лист
- мащерка, дафинов лист, девисил, магданоз
- сол и черен пипер
- 1 жълтък
- сокът от половин лимон
- 2 с.л. маслиново масло
Начин на приготвяне: Можем или първо да почистим добре рибата и след това да я варим заедно със зеленчуците (морков, лук, целина, тиквички и картоф) или първо да я сварим добре, след това да я изчистим, да прецедим бульона и да върнем месото. За да придобие автентичния си вкус и да се сгъсти, накрая правим застройка с 2 жълтъка, сока от 1 лимон и 50 мл зехтин, пише Cooking LSL.
Сицилианската рибената супа на Джейми Оливър
Както самият той я нарича, това е "най-добрата рибена супа", а на него определено можем да вярваме. Тя е богата на зеленчуци, има два вида риба и ни дава и два трика, с които да стане наистина неустоима.
Необходими съставки:
- 1 глава червен лук
- 2 връзки целина
- малка глава фенел
- 2 скилидки чесън
- 1 люта червена чушка
- 2 с.л. маслиново масло
- чаша сухо бяло вино
- малко настъргана тиква цигулка
- 500 мл рибен бульон
- 800 г домати на кубчета или доматена паста
- половин лимон
- шепа пресен, нарязна наситно магданоз за поръсване
- 200 г обезкостено филе от сьомга
- 300 г филе от камбала (соленоводна лъчеперка) - може да заменим и с друг вид
- 12 сурови обелени скариди или опашки от лангустини.
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно зеленчуците и ги добавяме в тиган с нагорещено олио, докато омекнат. След това към тях добавяме виното, доматите, тиквата и бульона и оставяме да заври. След това намаляваме котлона и оставяме да къкри за 30 минути.
Нарязваме на едно двата вида риба и я добавяме към сместа заедно със скаридите или опашките. Изчакваме да се сварят за десетина минути. Подправяме отново със сол, черен пипер и малко лимонов сок, ако е необходимо. При сервиране поръсваме с магданоз и добавяме малко зехтин, обяснява Оливър на сайта си.
Дунавска рибена супа
Не само морето може да ни даде риба, която е страхотна за приготвянето на супа. А на тази рецепта попаднахме на сайта на Дунав Ултра - 740-километровият веломаршрут в Севена България, които минава по поречието на една от най-големите реки в Европа. И тя е богата на риба, която местните най-добре знаят как да превърнат в чорба.
Точна рецепта с грамажи тук няма и сякаш не ни е и необходима. Тя е част от "100-те Дунав Ултра забележителности", а всеки речен рибар има своите тънкости и малки тайни в приготвянето й. Сред тях са използването на кости от няколко вида риба, за да се постигне страхотен вкус и аромат на бульона.

Източник: iStock
Дунав е богат на риба, а местните заведения - на рибена супа
Освен това супата традиционно се вари на открит огън, в калайдисан или чугунен съд. В него супата се загрява равномерно и след това има вкус, който трудно можем да докараме вкъщи на котлона - но все пак може да опитаме.
Както във всяка рибена супа, и в тази втората по важност съставка са зеленчуците. Това са лук, морков, чушка и домат. А рибата, рибата е прясно уловена и каквато Дунава даде - пъстърва, бяла риба, сом, шаран, бял амур и други. Месото трябва да е крехко сварено, но не и раздробено.
Въпреки различите вариации, традиционната дунавска рибена супа е рядка, без застройка. С изненада научаваме, че на места добавят шепа джанки към бульона, за да стане по-кисел, а девисилът е задължителна съставка в това ястие по цялото поречие на Дунав.