Пандемията от COVID-19 ни накара тотално да преосмислим и променим начините, по които демонстрираме близост и се поздравяваме с околните. Появиха се какви ли не нови поздрави - с крака, с лакти, а ръкостискането - от вековен обичай - се превърна в истинска заплаха за здравето.

Със стискане на ръце поздравяваме близък приятел. Този жест обаче съпровожда и редица сделки за милиони и сключени политически споразумения. Затова е важен въпросът дали неговият смисъл ще надделее над вируса, или не.

Има различни версии за произхода на ръкостискането. Една от тях се свързва с древните гърци, друга - със средновековните европейски рицари. Това е "буквален жест на човешка свързаност", който обаче се наблюдава и при някои видове маймуни например.

Снимка 478714

Източник: iStock

Някои психолози споделят идеята, че ръкостискането (точно като целувките) е символ на близост между двама души, просто защото те не се притесняват да си разменят микроби. Според различни изследвания, ръкостискането активира същата част на мозъка, която стимулират хубавата храна, напитките и дори сексът. Вероятно затова този жест продължава да бъде универсален и широко прилаган, въпреки всички предупреждения на лекарите, че не е безопасен.

Но сега, във времена на пандемия, една от забраните, които спазваме, е да не се ръкостискаме. Някои американски медици, които анализират ситуацията с COVID-19, са на мнение, че замяната на ръкостискането с друг тип поздрави в близко и далечно бъдеще може да намали темповете на разпространение не само на коронавируса, но и на грипа, и на други зарази. Затова не виждат нищо лошо в промяната.

Снимка 478710

Източник: iStock

Вероятно препоръките за социално дистанциране и избягване на близките контакти ще останат актуални още дълго време, особено за по-уязвимите групи. Така се появява и теорията, е обществото ще се раздели на хора, които могат да докосват и да бъдат докосвани, и такива, от които трябва да стоим по-надалеч.

Коронавирусът, Естония, Латвия, Литва и решението, което взеха трите държави

"Желязната завеса" на Литва, Латвия и Естония

Решението, което взеха трите държави

Това обаче може да доведе до негативни последици за психиката на вторите. А и докосванията, и проявата на близост са лесен начин за справяне със стреса, от които обаче сега сме лишени.

Снимка 478709

Източник: iStock

С времето се променят едни навици и се създават нови. Затова ако свикнем да не се ръкуваме в рамките на месеци (а може и година), след това няма да ни е толкова необичайно, че не го правим. A и дори да е, оцеляването и здравето винаги ще са приоритет, пише BBC.