Сезонът на супите официално е тук. Независимо дали предпочитаме класическата картофена супа с праз, ароматна пилешка супа или зеленчукова крем-супа, няма нищо по-хубаво от голяма тенджера, която къкри на котлона, когато навън е студено.
Ако супата ни се получи твърде рядка или искаме да я превърнем в по-засищащо ястие, френският шеф-готвач Жак Пепен споделя една проста съставка, която ще направи това. И не - не е брашно или нишесте.
В епизод от предаването си Jacques Pepin: More Fast Food My Way, легендарният френски кулинар показва техника за сгъстяване на супата с инстантно картофено пюре. Рецептата му е за бърза супа от праз и картофи, като първо запържва нарязан праз с гъби, задушава ги в пилешки бульон и след това добавя инстантното картофено пюре.
Източник: iStock
Ако имаме изостанало прясно картофено пюре, също може да го оползотворим
Инстантното картофено пюре се състои основно от дехидратирани картофи, така че е подобно на използването на картофено или царевично нишесте в супа, но без да рискуваме да се образуват неприятни бучки. Така че този трик категорично работи.
Източник: iStock
И супата става по-гладка и богата
Да, може би е по-класическо да добавим брашно, запържено внимателно в масло, за да получим по-ароматна супа. Когато обаче не разполагаме с толкова време и не ни се рискува с брашно на бучици, разтворимото картофено пюре е удобен вариант, пишат още Express.