Покрай коронавируса, който все пак не ни подмина, в интернет пространството се тиражира всевъзможна информация, която се предава не само в социалните мрежи, но и от уста на уста.

Подобна ситуация е повече от благоприятна за възникване на фалшиви новини, които водят до сериозна заблуда. Именно по тази причина Световната здравна организация публикува някои от най-разпространените митове, свързани с COVID-19, и техните опровержения.

Коронавирусът, маските, миенето на ръцете и как да се предпазваме от заразата

Как да се предпазим от коронавируса

Основни правила, които всеки трябва да изпълнява

Чесън

У нас, а и не само, е известен като един от основните начини за борба с вирусите през студените месеци. В последните седмици в социалните мрежи можем да го видим като препоръчано средство и срещу коронавируса.

СЗО обаче предупреждава, че чесънът е полезна храна с антимикробно действие, но няма никаква официално доказателство, че може да ни предпази именно от този вирус.

Ако го консумираме в умерени количества, чесънът няма да ни навреди, нo не бива да разчитаме на него и да ни защити от COVID-19. Разпространението на подобни твърдения обаче води до случаи като този на китайка, която е изяла килограм и половина чесън и е приета в болница заради възпаление на гърлото.

Снимка 419865

Източник: iStock

Възраст

В по-голямата си част починалите от новия коронавирус са възрастни хора. Но това не значи, че само те са потенциални жертви. Шансът за заразяване е еднакъв при всички, просто при хората в по-напреднала възраст, както и при тези с хронични заболявания, се проявяват повече усложнения, които могат да доведат до фатален край.

Лекарства

Антибиотиците не са ефективни срещу COVID-19, както и срещу всички други вируси, а само срещу бактериите. Ако се разболеем и се наложи да ни хоспитализират, може да получим антибиотици като част от лечението, защото често в следствие на коронавируса се развиват и бактериални инфекции.

До този момент няма специални лекарства, които да се препоръчват като превантивна мярка срещу коронавируса. Заразените обаче трябва да приемат медикаменти, които лекуват симптомите. 

Снимка 470845

Източник: iStock

Алкохол и белина

Дезинфекцията е важна в условия на разпространяваща се зараза, но трябва да имаме едно наум. Алкохолът и белината са подходящи за различни повърхности, но не и за човешката кожа.

Затова не е никак добра идея да се пръскаме с тях, каквито съвети можем да намерим в интернет. Това няма как да ни предпази от вирусите и бактериите, които вече са попаднали в тялото ни.

Антибактериалните гелове може да са с високо съдържание на алкохол (60-70%), но съдържат и емолиенти, които омекотяват кожата и я предпазват от увреждане. А ако използваме редовно чист спирт върху ръцете си, отрицателният ефект няма да закъснее.

Употребата на хлорен диоксид (силен окислител, който се съдържа в белината) като средство за вътрешна дезинфекция също не е никак добра идея, защото може да доведе до редица здравословни проблеми и увреждания.

Снимка 470846

Източник: iStock

Промивки на носа

Според някои, редовните промивки на носа с физиологичен разтвор са подходящ начин да се предпазим от COVID-19. Няма научно доказателство, че това е факт. Редовните промивки обаче могат да ни помогнат да се възстановим по-бързо, ако имаме настинка.

Ваксини срещу пневмония

Най-честото усложнение, което възниква от новия коронавирус, е пневмония. Затова се появиха твърдения, че ваксините срещу това заболяване могат да ни предпазят от заразяване. Това не е вярно. Вирусът е нов и изисква специална ваксина, която все още не е одобрена за употреба. 

Гореща вода

Говори се, че повишаването на температурите ще доведе и намаляването на заболеваемостта от новия вирус. Някои приемат това доста буквално и решават да се затоплят по друг начин.

Но не, нито горещата вана, нито пиенето на гореща вода ще ни предпазят от COVID-19.

Снимка 431233

Източник: iStock

Домашни любимци

До този момент няма категорични научни доказателства, че кучетата и котките могат да бъдат преносители на коронавирус. Все пак е препоръчително да мием ръцете си след всеки контакт с тях, защото това ни предпазва от заразяване с ешерихия коли, салмонела и други, които могат да се предават между животни и хора.

Коронавирусът, самолетите и как да се предпазим по време на полет

Как да се предпазим от коронавирус по време на полет

Някои препоръки, на които да обърнем внимание

Термокамери

Те се използват за контрол на летища и граници. Засичат хора с повишена телесна температура. Но това не е достатъчна мярка, защото на един заразен му трябват между 2 и 10 дни, за да започне да развива симптоми на коронавируса, сред които е и високата температура.