Коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят и, логично, хората продължават да се притесняват и да имат хиляди въпроси. Въпреки че авиокомпаниите се обръщат към много силни дезинфектанти, за да почистят самолетите преди полети, много хора продължават да се тревожат за безопасността си и се чудят какви предпазни мерки могат да вземат.

Коронавирусът, Световната здравна организация и съвети как правилно да мием ръцете си

Как правилно да мием ръцете си

Прости, но важни стъпки

Каква е вероятността да хванем коронавирус в самолет

Рискът от коронавирус от въздуха в кабината на самолета е сравнително малък, освен ако не седим до някой, който вече е заразен.

По време на полета самолетът изтегля чист въздух отвън, който се счита за стерилен, тъй като има много малко микроорганизми на толкова голяма надморска височина. Отделно от това въздухът се се нагрява до над 250°C, според доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Снимка 470475

Източник: iStock

Около 50 на 100 от въздуха в кабината се рециркулира, преминава през въздушни филтри, подобни на тези, използвани в хирургическа среда, преди да бъде върнат обратно в самолета.

Това означава, че ако се заразим с вирус по време на полет, няма да е от въздуха, а вероятно ще е от контакт с носител на вируса.

Колко дълго живее коронавирусът извън жив организъм

Според Световната здравна организация (СЗО), не е ясно колко дълго Covid-19 оцелява извън жив организъм.

Изглежда, че се държи като другите коронавируси, което означава, че може да оцелее между няколко часа до няколко дни.

Коронавирусът, DOVE Biotech, Antinfek 30D и дезинфектантът, който са създали

Дезинфектантът, който се бори с коронавируса

Тайландска компания твърди, че е създала един много надежден продукт

Има ли нещо, което можем да направим, за да дезинфекцираме седалката си в самолета

Авиокомпаниите, пътуващи до региони, засегнати от коронавирус, засилиха мерките по почистването на самолетите, което намалява рисковете.

Ако искаме допълнителна превенция обаче, струва си да носим със себе си дезинфектиращи кърпички.

Снимка 470474

Източник: iStock

За да се чувстваме по-сигурни, можем да почистим всички повърхности, които има възможност и вероятност да пипнем, докато летим - дръжките на седалката, таблата на облегалката пред нас, прозореца (ако седим до него) и пространството около него.

Дезинфекцирането на тапицираните седалки може да бъде по-трудно, тъй като кърпичките няма да успеят да ги почистят добре. Ако се притесняваме, можем да постелим нещо, което лесно се мие или което можем да изхвърлим.

Най-ефективната мярка все пак си остава често да мием ръцете си с вода и сапун или дезинфектант на алкохолна основа.

Да носим ли маска и ръкавици

Маските за лице и ръкавиците вероятно няма да ни предпазят на борда на полет. Причината е, че маските за лице трябва да се носят правилно, да се сменят често, да се свалят правилно, да се изхвърлят безопасно и да се използват в комбинация с добро хигиенно поведение, за да бъдат ефективни. А всичко това в повечето случаи не се прави.

Снимка 470477

Източник: iStock

Да не споменаваме факта, че повечето маски са хартиени и нямат респиратор, който да филтрира инфекциозни частици от въздуха.

Що се отнася до ръкавиците, те също не са много ефективни, ако не ги сменяме постоянно, ако не внимаваме и ако докосваме с тях лицето си, пишат от Independent.

Коронавирусът, порното и как се отразява заразата на индустрията

Порно по време на коронавирус

Един различен поглед над ситуацията