През последните години мислим повече за околната среда и се стараем да не пазаруваме в найлонови торбички. Имаме си няколко от плат в чантата и си ги ползваме, винаги когато идем до магазина. Но в сегашните условия станахме доста предпазливи с използването им.

Причината е, че повторната им употреба не е желателна, освен ако не сме ги изпрали. А честно да си признаем, понякога забравяме. Затова колкото и да не ни се иска, поради липса на хартиени пликове в родните магазини, пак започнахме да прибягваме до найлоновите торбички.

Въпреки че най-големият риск от предаване на COVID-19 е по въздушно-капков път, никак не е е за подценяване и възможността да хванем вируса след досег с различни повърхности и последващо пипане по лицето.

Снимка 474760

Източник: iStock

А след като напазаруваме в магазина, първото, което правим, е да хванем торбите със същите ръце, с които вече сме пипали различни продукти, пари и т.н. По този начин вирусът може да се пренесе върху найлона или плата на торбичката, която после вкарваме в дома си.

Коронавирусът, корабът Grand Princess, Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и до колко дни може да оцелее на повърхността

До колко дни COVID-19 оцелява на повърхността

Данни от последните проучвания на американските учени

Няма конкретни данни колко дълго може да "живее" коронавирусът върху найлонови торбички, но според някои проучвания над  50% от торбичките за многократна употреба съдържат големи количества бактерии като ешерихия коли, пишат от Food Protection Trends.

Въпреки че коронавирус може да се задържи по всички видове торби, правилният подход е найлоновите да се изхвърлят веднага, а платнените да се изперат (поне на 60 градуса) и изгладят с ютия след изсъхване, смята един от американските експерти по безопасност на храните Джеф Нелкен.

Снимка 474761

Източник: iStock

По думите му, някои по-здрави найлонови торбички могат да се минават с дезинфектант, но за да е ефективен, той трябва да съдържа 60% алкохол.

Други експерти съветват да слагаме покупките и в собствената чанта, вместо в кошниците в магазините, тъй като не знаем до каква степен и дали изобщо са били почистени.

Коронавирусът, храната, опаковките и какви са рисковете да се заразим от продуктите, които купуваме

Какви са рисковете да се заразим с коронавирус от храната

Трябва ли да се притесняваме