Според скорошни проучвания на изследователи от Националния здравен институт на САЩ, Принстънския университет и Калифорнийския университет, COVID-19 може да оцелява до три дни върху неръждаема стомана и пластмаса. Същото проучване доказва, че с времето неговата концентрация върху повърхността също намалява.

Коронавирусът, латексовите ръкавици, СЗО и могат ли да ни предпазят от заразяване

Доколко латексовите ръкавици предпазват от коронавирус

Мнението на Световната здравна организация

Данните от ново проучване обаче сочат, че за огромно съжаление новият коронавирус всъщност може да оцелее на повърхността за много по-дълъг период от време, отколкото ни се иска.

Изследването на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, при което са взети данни от кораба Grand Princess, който бе под карантина край бреговете на Калифорния, показва, че вирусът оцелява по повърхностите цели 17 дни.

Снимка 472124

Източник: iStock

Авторите на проучването твърдят, че COVID-19 е намерен на различни повърхности в каютите на пътници, както със симптоми, така и без симптоми на болестта до 17 дни, след като стаите им са били освободени, но преди да бъдат дезинфекцирани. Това не означава на всяка цена, че вирусът може да се разпространява по повърхността, пишат от CNBC.

Леброн Джеймс, коронавирусът и положителната страна на карантината

Кое ѝ е положителното на карантината

Всичко е въпрос на мислене и настройка