Всички знаем, че най-добрият вариант за консумация на каквато и да било храна е прясна и свежа. Но понякога това не е възможно и опираме до замразяването ѝ.
Ако говорим за риба, често се случва тя да бъде и продавана замразена. Или пък да си я купим прясна на някое намаление и да я замразим у дома. От SeaChoice твърдят, че повечето риби биват замразени непосредствено след като бъдат уловени, защото по този начин хем се запазват хранителните им вещества, хем биват убити някои вредни бактерии.
Един от съветите, когато купуваме замразена риба, е да гледаме опаковката ѝ. Ако по нея има доста ледени кристали, това може да е признак, че тя е била повторно замразявана. А това може да повлияе негативно на вкуса и цялостното качество на рибата.
Най-добрият начин за размразяване
Разбира се, трябва да разполагаме с време и да сме планирали добре нещата, но е най-добре рибата да бъде размразена бавно. За целта тя трябва да прекара поне една нощ в хладилника.
Източник: iStock
Бавното размразяване на рибата в хладилника е най-добрият метод според Джон Бъроус, който е технически директор по морски дарове в Alaska Seafood Marketing Institute. Причината: контролираната и постоянна температура е ключова за запазването на качеството на рибата. Като е добре да я извадим от опаковката, в която сме я купили, и да я поставим в дълбок съд, за да не се окаже водата, която ще се отдели, разлята из целия хладилник. Освен това е добре да я покрием с фолио например, за да не замирише всичко на рибата.
За пълното размразяване на рибата в хладилника ще са нужни между 10 и 36 часа. Тук водещ фактор е размерът на рибата и дали тя е една или са няколко.
Източник: iStock
Веднъж размразена, рибата е най-добре да бъде сготвена веднага. Но ако нещо в плановете ни се обърка, може да я сложим добре затворена кутия или плик в хладилника. И трябва да я сготвим в рамките на няколко дни, пише MarthaStewart.com.
По-бързият начин
Разбира се, невинаги разполагаме с много време, затова има и по-бърз начин за размразяване. И той е в студена вода. Отново трябва да извадим рибата от опаковката и да я поставим в найлонова торбичка, която може да бъде затворена. След това да я потапяме в студена вода, която е добре да сменим поне няколко пъти.
анкета
Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?
Да, разбира се 49.1%
Не - ям каквото и всеки друг ден 17.5%
Шаран не, но някаква риба 33.3%
Не консумирам никакви животински продукти 0.0%
Какво не бива да правим
Колкото и да бързаме, не се препоръчва да оставяме рибата на стайна температура. Ако го направим, рискуваме в нея да се появят и размножат много бързо бактерии, което би увеличило шанса за стомашни проблеми.
Не трябва да слагаме рибата и в топла вода или пък да я обливаме с такава - отново защото това може да увеличи риска от хранително отравяне.