COVID-19 е заплаха за целия свят и хиляди умират всеки ден. Но вирусът далеч не се разпространява само в големите градове с много жители. Тази седмица учени алармираха, че новият коронавирус поставя под въпрос бъдещето на цели племенни групи в Бразилия.

Общностите на коренните жители на много места в страната нямат достъп до елементарни условия, като течаща вода и сапун, с които да поддържат лична хигиена. Достъпът им до медицинска грижа също е силно затруднен. Трябва да се пропътуват 1000 километра по вода, за да се стигне до болница, която разполага с респиратори.

А вече е регистриран първи случай на заразен с COVID-19, живеещ край поречието на река Амазонка.

Снимка 475361

Източник: GettyImages

Както при всички нас, така и в племената, най-уязвими са възрастните. А тяхната смърт би довела до смут, защото именно те са мъдреците, техните съвети и наставления слушат всички. Може да се стигне и до анархия и престъпления.

Изследователите са притеснени, че ако заразата плъзне сред групите на коренните жители ще бъде почти невъзможно да се овладее и жертвите ще бъдат много.

Снимка 475359

Източник: GettyImages

Затова се предлагат превантивни мерки, като разделяне на някои племена на малки групи за известно време. Те ще бъдат подсигурени с необходимите пособия за лов и ще останат в изолация от другите докато опасността премине, предава BBC News.

Племето Хадза и какво можем да научим за здравословното бездействие

“Фитнес навиците” на племето Хадза

Хем си почиваш, хем не се заседяваш

Историята помни не една и две подобни зарази, довели до смъртта на значителна част от местното население на Бразилия. Най-сериозната е епидемията от дребна шарка през 60-те години на миналия век.