Дългата продължителност на седене е една от най-опасните "невидими заплахи" за модерния човек.

Човешкото тяло, което е пригодено за активно и ежедневно движение, и което в продължение на хилядолетия е оцелявало чрез постоянно местене, вървене и катерене, днес е приковано към офисния стол или холния диван.

Статичният начин на живот може и причинява проблеми в почти всяка една система на човешкия организъм и е тотално противопоказен за здравето ни.

Наскоро учени от Калифорнийския университет са достигнали до едно доста интересно откритие, изучавайки "фитнес навиците" на племето Хазда, което живее в Зимбабве.

Снимка 471432

Източник: iStock

Това племе все още пази обичаите и традициите, по които са живели предците му - не се използват нови технологии, нямат и моторизиран транспорт. Предвижването се случва чрез вървене или бягане, а ловуването все още си е на мода за Хазда.

В същото време членовете на племето прекарват по около 8-10 часа на ден в статични занимания и обичат да си почиват активно.

Снимка 471434

Източник: iStock

При тях обаче тотално отсъстват заболяванията, които в западния свят се присъждат на липсата на активно движение.

Според калифорнийските учени това се дължи на начина, по който хората от Хазда седят, когато не обикалят или не ловуват.

Снимка 471431

Източник: iStock

Седенето върху седалищните части или седенето на стол са непознати за тях. Когато са статични, представителите на Хазда са клекнали, седят в полу-клек или коленичат на земята.

Снимка 471433

Източник: iStock

Този им навик изглежда държи мускулите им активни, но не ги претоварва, като по този начин хем им позволява да почиват, хем телата им не отслабват, казват учените.