Един от най-спорните въпроси, свързани с новия коронавирус, е дали можем да се заразим от въздуха. Учените застават по-скоро зад отрицателен отговор, а Световната здравна организация твърди, че това е възможно само в изолирани случаи.

Две нови изследвания обаче дават различна перспектива и отварят дискусията с нова сила. Учени от Университета в Ухан провеждат експеримент във и около две от болниците в града, където са приети най-много заразени с COVID-19.

Те са водени от факта, че хората произвеждат два типа капчици, когато дишат, кихат или кашлят. Едните са по-тежки и падат на ниско, като по този начин предизвикват заразяване на различни повърхности. Другите обаче са по-леки аерозоли, които могат да остават във въздуха до няколко часа.

Снимка 477516

Източник: iStock

За експеримента са поставени "аерозолни капани" на няколко места в болничните заведения и в периметър около тях. А резултатът е, че се установяват парченца от генетичния материал (фрагменти от РНК) във въздуха в болнични отделения, супермаркети и жилищни сгради.

Много по-голям брой аерозоли обаче са открити в болничните тоалетни и вътрешните пространства, през които постоянно преминават голям брой хора. Особено висока е концентрацията в съблекалнята на лекарите, където частиците насищат въздуха при събличане на предпазните облекла.

Учените обаче не са категорични по въпроса дали тези частици могат да доведат до заразяване с COVID-19. Предположенията клонят към положителен отговор на фона на вече над три милиона заразени в световен мащаб, пише Bloomberg.

Снимка 477520

Източник: iStock

Междувременно в Бергамо, един от най-тежко пострадалите от пандемията градове в Италия, е установено, че гени на коронавируса живеят и в микроскопичните частици, които предизвикват замърсяване на въздуха. 

Коронавирусът, топлите напитки и може ли приемът на много течности да ни предпази

Умира ли коронавирусът от горещи напитки и много течности

Още един мит е развенчан

Предположенията на учените са, че мръсният въздух може да подпомага разпространението на заразата. Все още няма категорично доказателство дали откритите частици предизвикват разболяване когато се вдишат. Статистиката обаче е красноречива - районите с най-много заразени и жертви от COVID-19 в Италия са едни от тези с най-мръсен въздух в Европа, пише Guardian.