В последните години все по-упорито се говори за вредата от консумацията на месо, в частност червеното и всички видове преработени меса. Те се свързват както с повишен риск от редица онкологични заболявания, така и с вредата си върху сърдечно-съдовата система. А сега науката ни дава още една причина да ги изключим от менюто си.
Изследователи от британския University of Cambridge правят подробен анализ на данни от 31 предишни проучвания, с което установяват, че има пряка връзка между консумацията на преработено и непреработено червено месо и развитието на диабет тип 2.
До това хронично състояние се стига, когато имаме обичайно високи нива на кръвната захар. То е най-често срещаният вид диабет и ако не се контролира, може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, бъбречни заболявания и инсулт.
Източник: iStock
Учените отбелязват, че "тези констатации са последователни сред популациите в различни региони и страни по света". Това е така, защото се анализират данни за над 2 милиона души от общо 20 страни.
Не се подценяват и други рискови фактори като неправилно хранене, липса на физическа активност, алкохол и цигари, които също могат да повлияят на резултатите, както влияят неблагоприятно и на здравето ни.
Източник: iStock
Но се пояснява още, че не по-малко е влиянието на едни други фактори върху риска от развитие на диабет тип 2 - фамилна обремененост, обиколка на талията и инсулинова резистентност.
Така че очевидно има редица причини, както и съвкупността от тях, които могат да доведат до въпросната диагноза, но е ясно, че консумацията на червено и преработено месо също увеличава тази възможност и това не е за подценяване, обяснява CNN.
Така или иначе общите диетични насоки в последните години са свързани с изключването на въпросните меса от менюто ни и заместването им с птичи, както и с растителни източници на протеин, каквито са бобовите култури.
А скорошно проучване показа, че замяната на вредните меса с птиче намалява риска от диабет тип 2. И дори да не е конкретно по тази причина, имаме още много, заради които да избягваме максимално червените и преработени меса.