От години много учени твърдят, че трябва да изключим червеното месо от храненето си, ако искаме да бъдем здрави и да живеем по-дълго. Причините за това не са една и две и са далеч от модата да си вегетарианец или веган. Ето какво се случва с тялото ни, ако вземем това решение и се сбогуваме с пържолите.

Защо да заменим червеното месо и колбасите с храни от растителен произход

Още едно оръжие срещу диабета и сърдечно-съдовите проблеми

Няколко лесни промени в диетата

Заболявания

Ограничаването на консумацията на червено месо води до намаляване на риска от развитие на различни заболявания, които понякога могат да доведат до тежки увреждания и дори смърт. Високото количество наситени мазнини, което се съдържа в това месо, ни прави по-податливи на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Консумацията на червено месо се свързва пряко с увеличаване на риска от сърдечни удари. Като причина се извежда увеличеното натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове. То е и предпоставка за развитие на деменция и болест на Алцхаймер.

Снимка 625434

Източник: iStock

Освен това е доказано с изследвания, че диетата с високо съдъръжание на наситени мазнини увеличава възпаленията в организма и така повишава риска от онкологични заболявания. На първо място - от рак на дебелото черво, с който се диагностицират все повече и все по-млади хора в последните години.

Както преработените меса като колбаси, така и тези, които готвим на висока температура, водят до отделянето на специфични вещества в организма, увеличаващи шанса за този вид рак, най-вече при хора с генетична предразположеност.

Килограми

Освен с различни заболявания, консумацията на червено месо се свързва и с повишен риск от затлъстяване, което само по себе си е предпоставка за влошено здраве. Затова ако го изключим от менюто си, най-вероятно бързо и лесно ще свалим няколко килограма.

Киселинност

Здравият организъм има добър pH баланс. Когато той е нарушен, това води до редица негативи. Червеното месо влиза в графата на киселинно образуващите храни. То създава високо киселинно натоварване, което тялото трябва да абсорбира и неутрализира. А и високата киселинност създава перфектна среда за различни заболявания като рак например.

Снимка 654358

Източник: iStock

Холестерол

Без особена изненада, консумацията на телешко и свинско води до повишаване на нивата на холестерола заради високото количество наситени мазнини, които по препоръка не бива да надвишават 10% от дневния калориен прием. Когато този процент се надвишава редовно, това води до натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и атеросклероза. А тя е предпоставка за коронарна артериална болест, инфаркт, инсулт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Хранителни вещества

Въпреки потенциалните вреди, червеното месо за мнозина е основен източник на протеин. И ако се откажем от него, трябва ефективно да го заместим, за да не оставим организма си в дефицит на хранителни вещества. Важно е да си набавяме и витамини от групата В, както и желязо.

Ако се притесняваме, че няма да успеем да го направим с безмесното хранене, то е препоръчително да приемаме хранителни добавки. Също така много хора, дори тези, които ядат червено месо, имат дефицит на магнезий. Затова е важно да следим неговите нива и ако е необходимо - да си го набавяме допълнително, пише Reader's Digest.

Стомашни проблеми

Когато приемаме тежки храни, каквото е червеното месо, стомахът ни изпитва затруднения да го обработи. И това води до болка, подуване, газове и други стомашни неразположения, които не са приятни на никого. Затова ако се откажем от него, първо ще има период на пренастройка на стомаха, след който ще се чувстваме много по-добре.

Лабораторно отгледаното месо - как се произвежда и има ли бъдеще в световен мащаб

Къде в света можем да опитаме лабораторно отгледано месо

Като истинско месо, но не съвсем

Енергия

Когато тялото ни е здраво, сърцето е здраво, стомахът - също, ние неизменно се чувстваме по-добре. А това се изразява в повече енергия, която имаме за ежедневните дейности. Освен това замяната на червено месо с по-здравословни храни, като боб, растителни мазнини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да доведе до по-високи енергийни нива.