Еднояйчните близнаци Хюго и Рос Търнър решиха да станат двойка човешки "морски свинчета" и да проучат дали веганската диета е по-здравословна от консумацията на месо и млечни продукти.

Братята Търнър, които обикновено са известни в социалните мрежи с многобрайните си пътувания по света, напоследък използват своите данни като генетично идентични близнаци в полза на науката.

Като част от проучване в Департамента за изследвания на близнаци и генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон преди време, близнаците следват две ясно различни диети в продължение на 12 седмици: Хюго яде строго веганска храна, докато Рос продължава да яде месо и млечни продукти.

"Искахме да използваме модела на еднояйчни близнаци, които са генетични клонинги, за да тестваме ефекта от диетата и упражненията и как тези индивиди реагират на различни видове храна", обяснява пред BBC професор Тим Спектър, епидемиолог в King's, който ръководи изследването.

Ето какво показват и резултатите. В сравнение с месоядния Рос, веганът Хюго преживява огромен спад на холестерола и рязко повишаване на резистентността към диабет тип 2. Хюго казва, че се е борил с веганската диета през първите няколко седмици, изпитвайки огромно желание за месо и сирене, но в крайна сметка е свикнал и твърди, че се чувства по-енергичен.

Трябва да се отбележи, че веганската диета се свързва с по-стабилно ниво на кръвната захар и енергийно ниво, докато месоядната диета води до по-сурови пикове и спадове на енергията. Интересно е обаче, че веганската диета води до сериозно намаляване на разнообразието от чревни бактерии, докато то остава стабилно по време на диетата с месо и млечни продукти. На теория това означава, че веганът Хюго потенциално би могъл да бъде по-податлив на заболявания в сравнение с Рос.

По-мащабни изследвания разкриват някои изненадващи прозрения за чревните бактерии и как хората реагират на храната. Проучване от 2019 г. на същия екип в Кралския колеж в Лондон установява, че реакциите на хората към едни и същи храни са уникални, дори между еднояйчни близнаци. Въпреки че ядат едни и същи ястия, някои хора имат рязко повишаване на кръвната захар и инсулина, което е свързано с наддаване на тегло и диабет, докато други имат нива на мазнини, които се задържат в кръвния поток, повишавайки риска от развитие на сърдечни заболявания.

Причината за това, твърди проучването, вероятно се свежда до микробиома на червата - трилионите бактерии, които обитават чревния тракт. Въпреки че генетиката играе важна роля в начина, по който обработваме храната, микробиомът на червата също има дълбок ефект, като влияе върху начина, по който храната се разгражда. Тъй като съставът на микробната колония варира от човек на човек, така също и нашите реакции към една и съща храна.

Видрата, която има повече последователи от световноизвестна личност

Видрата, която има повече последователи от световноизвестна личност

837 хиляди в Instagram и цели 6.7 милиона в TikTok си е забележително число

"Откриваме, че средно повечето еднояйчни близнаци споделят само между 25 и 30% от своите микроби помежду си", обяснява професор Спектър. "Смятаме, че това е причината много от техните метаболизми да са различни и защо реагират на храната по различен начин."