Всеки, който се бори с високи нива на холестерол, знае, че на първо място трябва да промени начина си на хранене. Намаляването на наситените мазнини, елиминирането на трансмазнините и консумацията на повече омега-3 и храни, богати на фибри и протеини, са сред ключовите насоки на здравните експерти. Но повишаването на физическата активност също помага за по-бързото и ефективно справяне с "лошия" холестерол.

По колко яйца на седмица е безопасно да ядем

По колко яйца на седмица е безопасно да ядем

И какви точно да изберем

С изследвания учените са доказали, че упражненията действително могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола, но най-благоприятни резултати се наблюдават при комбинирането на упражнения и здравословен начин на хранене. Начинът, по който се понижава "лошия" (LDL) холестерол е като съответно се повишава "добрият" (HDL) холестерол, който ни предпазва от инфаркт и инсулт. Според лекарите повишените чрез тренировки нива на HDL холестерол "действат като метла, която измита LDL холестерола."

Бързото ходене и тичането са два от най-проучваните и препоръчвани вида физическа активност за хора, които се борят с висок холестерол. Но силовите тренировки също не бива да бъдат подценявани. Всъщност именно тяхното комбиниране с кардио се смята за най-ефективно срещу високите нива на холестерол.

Снимка 669770

Източник: iStock

Важно е също така обаче да бъдем постоянни с упражненията. За да не ни омръзват бързо, можем да разнообразяваме с ходене, тичане, походи на открито, колоездене, плуване, танци и спортове, които се практикуват в на закрито.

HDL, "добрият" холестерол и доколко всъщност е полезен

Защо трябва да държим и "добрия" холестерол под контрол

Както може да помогне, така може и да навреди

А резултатите идват именно с постоянството. Може да ни отнеме три до шест месеца спазване на режим на хранене и редовни тренировки, преди да бъде отчетено въздействие върху нивата на холестерола. За да разберем дали наистина нивата ни холестерол са се понижили, е добре редовно да се консултираме с лекаря си, пише USA Today.