Хубавото на "сухия януари" е, че всяко време може да бъде коктейлно време. Стига коктейлът да е безалкохолен, разбира се. Така хем спазваме правилата на "сухия януари", хем не е нужно да чакаме края на деня, за да се отпуснем с напитка в ръка.
Затова не губим време и запретваме ръкави за новата доза петъчна свежест. Тя идва с характерния си сладко-кисел, леко опушен вкус и билкова нотка.
Съчетанието на съставките може и да ни се струва странно, но всъщност всички заедно се допълват идеално. Резултатът - безалкохолен грейпфрутов шприц (Grapefruit-Rosemary Mocktail Spritz).
Ето и как да си го приготвим по рецептата на delish.
Източник: iStock
Какво ни трябва
За сиропа
- 100 г захар
- 2 стръка розмарин
- 1/2 с.л. сол
За шприца
- 1 с.л. захар
- 1/4 с.л. пушен червен пипер
- 1 резен червен грейпфрут
- лед
- 100 мл сода/тоник с вкус на грейпфрут
- 100 мл сок от грейпфрут
- 1 стрък розмарин
Източник: iStock
Какво ги правим
Първо си приготвяме сиропа. В малка тенджера слагаме захарта, стръковете розмарин, солта и половин чаша вода и оставяме да заврат на средно-силен огън. След като кипне сиропът, намаляме до средно-ниска степен и го оставяме да ври леко за около две минути, като междувременно разбъркваме. Захарта трябва да се разтвори. Когато е готов, сиропът трябва да се охлади напълно, преди да го използваме за коктейла. Добре е да имаме предвид, че количеството сироп е достатъчно за четири питиета.
Следващата ни стъпка е да приготвим "подправката", която от една страна придава на коктейла специфичен вкус, а от друга го украсява. За целта в плитка чиния смесваме захарта и червения пипер. После взимаме висока коктейлна чаша и навлажняваме горния ѝ ръб с резена грейпфрут. Овалваме намокрената част в сместа от захар и червен пипер, колкото да се покрие добре и да изглежда ефектно.
За последната част остава да напълним чашата с лед и да сипем сода/тоник с вкус на грейпфрут, сока от грейпфрут и от предварително приготвения ни сироп. Разбъркваме добре, прибавяме свеж стрък розмарин и накрая можем да гарнираме с резенчето грейпфрут.