Дезинфектантите вече се превърнаха в неизменна част от живота ни и така ще бъде още дълго. Затова е важно да знаем не само как да ги използваме, но и как правилно да ги съхраняваме. В противен случай обезсмисляме цялата дезинфекция.

За да бъдат ефективни геловете и спрейовете, с които почистваме ръцете си, те трябва да съдържат поне 60% алкохол, категорични са от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Европа. Този алкохол най-често е етилов, а едно от неговите свойства е да се изпарява при по-висока температура.

И така, с настъпването на топлите месеци става много важно при какви условия съхраняваме дезинфектанта. Ако държим шишенце в колата, за да почистим ръцете си преди шофиране, има голяма вероятност алкохолът от него просто да се е изпарил от високата температура и употребата му да е напълно безсмислена.

Снимка 480850

Източник: iStock

Професор Грег Бойс от Florida Gulf Coast University уточнява, че този ефект настъпва след няколко дни или седмици съхранение в колата, ако навън температурите са високи, разбира се. Затова винаги трябва да имаме едно наум и или да носим дезинфектанта с нас, или да го подменяме достатъчно често, за да сме сигурни с неговата ефикасност, пише BestLife.

Доналд Тръмп, изказването за дезинфектантите, Ана Уинтър и как го предизвика

Жената, която предизвика Тръмп да пие дезинфектант

Остри реакции

На фона на това предупреждение дойде и друго, този път от американските власти. Вече има няколко констатирани случая на избухнало шишенце с дезинфектант, оставено достатъчно дълго на пряка слънчева светлина и много висока температура в купето на колата. А последствията от "експлозията" не са никак малки, предава CBS News.