Поредна сутрин, поредно предизвикателство. Как да разнообразим закуската този път?
В ежедневието ни, което става все по-динамично, време да мислим рецепти и да си приготвяме храна у дома, е нормално почти да не ни остава. Но здравословното хранене е добре да си остане приоритет за всеки ден и за всяко едно от храненията ни. А и е съвсем естествено да ни се иска след хапване да останем сити за по-дълго време и да сме пълни с енергия през целия ден.
Следната рецепта на Women's Health може да се окаже любимото ни попадение. Предложение за закуска, която е хем по-различна от стандартните, хем здравословна, лесна, бърза, а дори и засищаща.
Какво ни трябва
- 150 г булгур
- 150 г грах
- 1 ½ с.л. кокосово масло
- 1 с.л. рибен сос
- 3 глави лук, нарязани на ситно
- 6 големи яйца
- 2 с.л. масло от авокадо
- 40 г безсолни печени фъстъци, натрошени
- резенче лайм
Източник: iStock
Какво ги правим
Най-напред в голяма тенджера сипваме две чаши вода и я оставяме да заври. След това прибавяме булгура и го оставяме да покъкри под капак, докато почти омекне (за около 9 мин). После сваляме тенджерата от котлона и оставяме булгура и водата да престоят (все още под капак) за 3 мин.
След това вече е време е да отцедим булгура, да го намачкаме с вилица и да му добавим кокосовото масло, рибения сос, граха и половината количество от ситно нарязания лук. Тази смес разпределяме поравно в четири плитки купи (за четири отделни порции).
После можем да преминем и към последната стъпка. За нея в купа разбиваме яйцата. В тиган пък загряваме маслото от авокадо, слагаме яйцата и ги бъркаме до желаната готовност. Тях също след това разпределяме поравно в четирите купи и накрая добавяме останалото количество лук. За допълнителна нотка разкош и свежест при сервиране можем да поръсим с натрошените фъстъци и да изцедим сока от резенче лайм.