На прага на сезона на тиквите сме. Още малко, и пазарите ще преливатот тях. А те, освен страшно вкусни, са и изключително полезни. И съществуват десетки начини за приготвянето им - от хрупкавия и добре познат на всички ни тиквеник, през тиквената супа до зареждаща закуска с тиквени семки и овесени ядки.
Точно такава закуска ни предлага Woman's Health да опитаме още утре сутрин. Хубавото при нея е, че може да я хапваме както току-що извадена от фурната, така и студена. А и какво по-добро - да си подсигурим за седмица напред ударна доза здраве, енергия и вкус.
А тези, които изобщо не обичат студени ястия, може да я стоплят за минутка в микровълновата и отново да имат перфектната есенна закуска.
Източник: iStock
Какво ни трябва
- 340 г обикновени овесени ядки
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ½ ч.л. настъргано индийско орехче
- 1 ч.л. смляна канела
- 1/2 ч.л. сол
- 1/8 ч.л. смлян карамфил
- 85 сурови тиквени семки
- 4 големи яйца
- 440 г тиквено пюре
- 600 мл мляко от кашу или друго мляко по избор
- 113 мл кленов сироп
- 6 с.л. екстра върджин зехтин (плюс още една за намазване на съда)
- 1 ½ с.л. настърган пресен джинджифил
- 1 с.л. екстракт от ванилия
- 3 зрели, но твърди круши, нарязани на парчета (3 купи)
Какво ги правим
Загряваме фурната до 190°C. В купа смесваме овесените ядки, бакпулвера, индийското орехче, канелата, солта, карамфила и ⅓ от тиквените семки.
В друга голяма купа разбиваме яйцата. Добавяме тиквеното пюре, млякото, кленовия сироп, зехтина, джинджифила и ванилията. Слагаме останалите сухи съставки при тях и разбъркваме всичко добре до получаването на хомогенна смес.
Намасляваме леко тавичка за печене и на дъното подреждаме едната купа с крушите. Разстиламе тестото отгоре, след това нареждаме отгоре останалите круши, като натискаме, за да пробием леко тестото. Разпределяме останалите ⅓ тиквени семки отгоре и печем във фурната, докато се стегне и краищата станат златисти - от 40 до 50 минути. Накрая оставяме да се охлади за поне 5 минути, преди да сервираме.