В съвременното забързано ежедневие все по-малко хора дават приоритет на закуската. Често сутрините са хаотични и натоварени, заради което и времето, което да си отделим за първото хранене за деня, не стига. Но закуската е важна. И тя не просто трябва да бъде част от сутрините ни, но и да е пълноценна, за да ни даде енергия за предстоящия ден.
Като най-добрата храна за закуска диетоложката Летисия Карер споделя пред Vogue, че определя яйцата. Те може и да отнемат повече време за приготвяне в сравнение с други лесни и бързи опции, но имат достатъчно ползи за здравето, които да оправдаят допълнителните минути, прекарани в кухнята.
Защо да ядем яйца за закуска
Голямо предимство на яйцата е, че са засищащи и ни осигуряват енергия през целия ден. Помагат ни да се чувстваме по-малко уморени и подобряват както физическата, така и умствената производителност.
Освен това яйцата се отличават като най-висококачествения протеин, който е достъпен и универсален за приготвяне по различни начини. Препоръчително е да ядем както жълтъка, така и белтъка, тъй като по този начин се възползваме максимално от ползите за здравето. Докато в жълтъка се съдържат протеини, холин, желязо и цинк, белтъкът е богат на витамини A, B12, D, E и K и фосфор.
Източник: iStock
Яйцата съдържат и биотин, известен още като витамин B7. А той е от съществено значение за различни метаболитни процеси и повлиява положително дори и състоянието на косата, като подобрява структурата ѝ и насърчава растежа.
Кои яйца са най-здравословни
Яйцата, които откриваме в магазините, са няколко вида, но е препоръчително да избираме биологични, свободно отглеждани. Причината е, че много кокошки живеят в лоши условия и са изложени на всякакви заболявания и болести. А според научни изследвания консумацията на яйца от свободно отглеждани кокошки е свързана с повече ползи за здравето.
Източник: iStock
Как и какво да приготвим с яйца за закуска
7 закуски, които да ядем за повече енергия след 40-годишна възраст
Ето какво препоръчват диетолозите
Въпреки че възможностите за приготвяне на яйца са много, пърженето им не е препоръчително. Допълнителната мазнина, която изисква този метод на готвене, води до повишаване на калориите. В идеалния случай е добре да консумираме яйцата поширани или твърдо сварени. Бъркани или на омлет също могат да бъдат добър вариант, стига да не са приготвени с много мазнина и сирена. Ето няколко идеи:
- Бъркани върху препечен квасен хляб с котидж сирене, сьомга и авокадо
- Рохко сварени с ръжен или лимецов хляб, авокадо и домат
- Омлет със спанак, домат, лук и козе или фета сирене
- Овесени ядки с рохко сварено яйце, сирене, спанак, гъби или други зеленчуци