В съвременното забързано ежедневие все по-малко хора дават приоритет на закуската. Често сутрините са хаотични и натоварени, заради което и времето, което да си отделим за първото хранене за деня, не стига. Но закуската е важна. И тя не просто трябва да бъде част от сутрините ни, но и да е пълноценна, за да ни даде енергия за предстоящия ден.

Кога закусваме е пряко свързано с това колко ще живеем

Кога закусваме е пряко свързано с това колко ще живеем

Важно е не само какво, но и кога

Като най-добрата храна за закуска диетоложката Летисия Карер споделя пред Vogue, че определя яйцата. Те може и да отнемат повече време за приготвяне в сравнение с други лесни и бързи опции, но имат достатъчно ползи за здравето, които да оправдаят допълнителните минути, прекарани в кухнята.

Защо да ядем яйца за закуска

Голямо предимство на яйцата е, че са засищащи и ни осигуряват енергия през целия ден. Помагат ни да се чувстваме по-малко уморени и подобряват както физическата, така и умствената производителност.

Освен това яйцата се отличават като най-висококачествения протеин, който е достъпен и универсален за приготвяне по различни начини. Препоръчително е да ядем както жълтъка, така и белтъка, тъй като по този начин се възползваме максимално от ползите за здравето. Докато в жълтъка се съдържат протеини, холин, желязо и цинк, белтъкът е богат на витамини A, B12, D, E и K и фосфор.

Снимка 745291

Източник: iStock

Яйцата съдържат и биотин, известен още като витамин B7. А той е от съществено значение за различни метаболитни процеси и повлиява положително дори и състоянието на косата, като подобрява структурата ѝ и насърчава растежа.

Кои яйца са най-здравословни

Яйцата, които откриваме в магазините, са няколко вида, но е препоръчително да избираме биологични, свободно отглеждани. Причината е, че много кокошки живеят в лоши условия и са изложени на всякакви заболявания и болести. А според научни изследвания консумацията на яйца от свободно отглеждани кокошки е свързана с повече ползи за здравето.

Снимка 745292

Източник: iStock

Как и какво да приготвим с яйца за закуска

7 закуски, които да ядем за повече енергия след 40-годишна възраст

7 закуски, които да ядем за повече енергия след 40-годишна възраст

Ето какво препоръчват диетолозите

Въпреки че възможностите за приготвяне на яйца са много, пърженето им не е препоръчително. Допълнителната мазнина, която изисква този метод на готвене, води до повишаване на калориите. В идеалния случай е добре да консумираме яйцата поширани или твърдо сварени. Бъркани или на омлет също могат да бъдат добър вариант, стига да не са приготвени с много мазнина и сирена. Ето няколко идеи:

  • Бъркани върху препечен квасен хляб с котидж сирене, сьомга и авокадо
  • Рохко сварени с ръжен или лимецов хляб, авокадо и домат
  • Омлет със спанак, домат, лук и козе или фета сирене
  • Овесени ядки с рохко сварено яйце, сирене, спанак, гъби или други зеленчуци