Джинът е любима алкохолна напитка за мнозина. И като че ли броят на феновете му постоянно расте, а нови марки се появяват сякаш всеки ден. Дори Бъкингамският дворец вече продава своя собствена бутилка, направена от растителни видове, отглеждани на територията на двореца.
Напитката се произвежда се от дестилиран зърнен алкохол с плодове от хвойна. Може да се съхранява дълго, без да се развали, но се препоръчва да се пие в рамките на две години след отварянето му. Защото, макар и бавно, губи вкуса и качеството си.
Но какво всъщност определя джина наистина като добър? Подобно на любимия парфюм или предпочитаната пица, това е много личен избор. Някои се кълнат, че няма по-качествен от класическия London Dry - изпълнен със смолиста хвойна и земни сухи нотки на кориандър, ангелика и сладък корен. Други предпочитат модерните цветни джинове с привкус на екзотични плодове или пресни билки.
Все пак има няколко стандарта, които всички най-добри джинове покриват. Някои от тях са технически - балансът на растителните съставки, интензивността и сложността на ароматите, продължителността на финала. Други са по-философски: като тези, които си спомняме дълго, след като сме ги опитали и към кои бихме посегнали отново.
Ето някои от най-добрите марки джин, класирани от Independent.
No.3
Трудно е да се намери джин, който едновременно да е толкова класически, елегантен и ароматен. Произведен от историческите лондонски търговци на вино Berry Bros. & Rudd, спиртната напитка е разработвана две години с д-р Дейвид Клътън - човек, който има докторска степен по джин (да, това съществува). И усилията определно са си стрували.
Прозвището No.3 идва от перфектно балансираното трио елементи на джина: хвойна, цитруси и подправки. Всички те са традиционни отличителни белези на джина, но рядко се съчетават толкова перфектно.
Tanqueray
Свеж, с приятен аромат на хвойна. Съдържа само четири растителни съставки, дестилира се четирикратно и се твърди, че се произвежда по една и съща тайна рецепта още от самото му начало. Напитката е дело на Чарлз Танкерей, който я съдава през 30-те години на XIX век.
Чудесен за приготвяне на коктейли с приятели.
Snowdonia
Хвойната е задължително условие за производството на джин - по закон изсушените плодове на този ароматен храст трябва да са преобладаващата растителна съставка в спиртната напитка. Но не е задължително тя да е преобладаваща. Както е в тази тази лека, свежа уелска бутилка.
С плодов привкус, Snowdonia е нежен към хвойната, като оставя останалите растителни съставки да "говорят". Може да се добави към почти всеки коктейл, но особено добър е в комбинация с мартини.
Hendrick's flora adora
Ароматът му напомня топлото лято - заради вълната от аромати, дължащи се на тайна селекция от сладки цветя.
Модерна класика, произведена в Шотландия, която е най-добре да се сервира, както предлага марката: с няколко листа мента, малини и просто парче краставица.
The Story Wines
Не можем да заминем за Австралия? Но пък вместо това може да посегнем към джина, изпълнен с екзотични растителни съставки, които напомнят австралийската тропическа гора. Дори и да нямаме представа какъв е вкусът на лайм, лимонова мирта или планински пипер, няма как да не се почувстваме пренесени някъде в тропиците под въздействието на интензивните аромати на тази спиртна напитка.
И по-добре да го оставим настрана, ако е време коктейл. Той трябва да бъде главна звезда, а не в поддържаща роля.