Вече седмица измина от кончината на кралица Елизабет II, която ще запомним като вторият най-дълго управлявал монарх в света след френския крал Луи XIV. В много държави хората все още продължават да ѝ отдават почит по всевъзможни начини. Но дори и ние да не можем да се включим с присъствие на някое от събитията, има как да почетем кралицата и от дома си, със семейство и приятели.

Кралица Елизабет Втора и новината за смъртта й на 96-годишна възраст

Почина кралица Елизабет Втора

Новината е потвърдена от Бъкингамския дворец

Идеята да си забъркаме любимия коктейл на Елизабет II ни хрумна още щом разбрахме, че тя всъщност си има любимо питие. И още по-хубавото е, че то дори изобщо не е сложно за приготвяне, както бихме очаквали да е за една кралска особа. Всъщност, е доста лесно и семпло - необходими са ни единствено три съставки.

За да си забъркаме любимия коктейл на кралицата са ни нужни Dubonnet, джин и резенче лимон. За напитката Dubonnet поясняваме, че е френски аперитив, чийто вкус явно се е услаждал на Елизабет II. Но как точно комбинацията му с джин ѝ се е превърнала в любима? Струва си да си зададем този въпрос, защото, оказва се, има любопитна история, която да се разкаже.

Коктейлът, който е бил популярен през 20-те години на миналия век, всъщност е бил любим първо на Елизабет Кралицата-майка, пише Food & Wine. Предпочитанието ѝ към него обаче се е предало и на дъщеря ѝ, макар че и двете са си го приготвяли по различен начин. Докато Кралицата-майка е смесвала равни части Dubonnet и джин, то дъщеря ѝ, Елизабет II е предпочитала да сипва в чашата си по-малко джин и повече ликьор (съответно 1:2).

Pimm's Cup, Уимбълдън, какво свързва коктейла с тенис турнира и как да си го приготвим

Pimm's Cup - най-летният британски коктейл

Намесени са ликьор, мента, лимонада и... турнира в Уимбълдън

В случай че решим да си забъркаме и ние любимия коктейл на Елизабет II точно по начина, по който и тя го е правила, е нужно да следваме само няколко прости стъпки. Най-напред в коктейлна чаша сипваме двата вида алкохол. След това към тях добавяме лед и разбъркваме добре. На финала прибавяме и резенче лимон - за допълнително цитрусова свежест и аромат.