Неусетно измина една седмица от началото на Евро 2024 и вече можем да кажем, че са се оформили фаворити за излизане от групите.

Сок от кисели краставички - "тайният допинг" на Евро 2024, който ползва отборът на Англия

"Тайният допинг", който ползва отборът на Англия на Евро 2024

Спортни малки тайни

Разбира се, изненади винаги могат да бъдат поднесени, но най-важното е, че можем да гледаме някои от най-добрите футболисти в Европа. Оказва се обаче, че макар да е Европейско първенство има не един и двама играчи, чиито корени са от друг континент - Африка.

Според Goal.com над 42 футболисти, които имат африкански корени, ще вземат участие на Евро 2024, което е поредното доказателство, че една от най-силните страни на футбола е да обединява хората от целия свят. Ето и пет от най-добрите играчи на това издание на турнира, които са с африкански корени.

Джамал Мусиала

Футболистът на Байерн Мюнхен е сред най-големите таланти на немския футбол и именно на него се полагат най-големи надежди за бъдещето. Но съвсем спокойно той можеше да играе не на Евро 2024, а за Купата на африканските нации.

Причината е, че бащата на Джамал Мусиала е нигериец, докато неговата майка е германка с полски корени. Той започва кариерата си в школата на английския Челси, като играе и за Англия, и за Германия на национално ниво в младежките си години. През 2021 г. обаче избира да защитава цветовете на Германия.

Букайо Сака

Звездата на Арсенал и националния отбор на Англия е един от най-добрите млади футболисти в света. 22-годишният нападател е роден в Лондон, но родителите му са нигерийци.

Като част от академията на Арсенал, а след това и от първия отбор не е изненада, че Сака не се е колебал, за да избере да се състезава за Англия.

Ромелу Лукаку

Нападателят на Белгия не се намира в най-добрата си форма в момента, но е факт, че Евро 2024 е неговото трето Европейско първенство.

Интересното при него е, че родителите му са от Демократична Република Конго. А баща също е бил футболист и дори е играл за националния отбор на родината си.

Едуардо Камавинга

21-годишният играч защитава цветовете на Франция на Евро 2024, но е роден в бежански лагер в Ангола. Бащата на Камавинга има както анголски, така и конгоански корени, докато неговата майка е от Демократична Република Конго.

Когато е на две години Едуардо Камавинга и родителите му се местят във Франция, за да избягат от гражданската война в Демократична Република Конго.

Килиан Мбапе

Мбапе е не само един от най-скъпите играчи на Евро 2024, но и един от най-добрите. Капитанът на Франция обаче е можел да избере да играе за две съвсем различни страни.

Майката на Мбапе е от алжирски произход, а неговият баща е от Камерун. Килиан Мбапе обаче логично избира да играе за Франция, където е роден.

Кои са най-скъпите футболисти на Евро 2024

Кои са най-скъпите футболисти на Евро 2024

В топ 10 има цели четирима играчи на...

Сред популярните футболисти с африкански корени, които играят на Евро 2024, са още Лерой Сане (Германия), Джереми Фримпонг (Нидерландия), Мемфис Депай (Нидерландия) и Ламин Ямал (Испания).