Утре вечер отборите на Испания и Германия ще излязат един срещу друг, за да определят кой е по-добрият и заслужава място на полуфиналите на Евро 2024.

Иняки Уилямс, Атлетик Билбао и рекордът на футболиста за последователни мачове в Ла Лига

Футболистът, който не е пропускал мач от шест години

Не всеки може да е като Иняки Уилямс

Със сигурност испанците ще разчитат до голяма степен на младите си звезди Нико Уилямс и Ламин Ямал, които впечатляват с изявите си от началото на турнира.

Всъщност вече знаем, че Нико има по-голям брат - Иняки, който обаче не играе за Испания, а за Гана, откъдето са корените на двамата. Но е факт, че Нико Уилямс можеше и да не участва на това Европейско първенство, ако неговите родители Мария и Феликс не са били така целеустремени да намерят по-добър живот.

През 90-те години на миналия век майката и бащата на Нико и Иняки Уилямс решават да напуснат Гана, за да търсят развитие по-добър живот. Пътят им обаче е осеян с трудности и предизвикателства. Налага им се боси да преминат през пустинята Сахара, където температурата на пясъка през деня стига до 50 градуса по Целзий, докато достигнат до испанска територия.

Точно в този момент Мария е била бременна в седмия месец с Иняки, но устоява на тежките условия. Двамата успяват нелегално да влязат в Испания, но биват хванати по-късно от полицията. Като нелегални мигранти е трябвало да бъдат върнати обратно в Гана, но в този момент адвокат от католическа организация ги спасява.

Той ги съветва да кажат, че не са от Гана от Либерия, за да кандидатстват за политическо убежище. Точно така Феликс и Мария достигат до Билбао. Началото в Испания е трудно, но младото семейство получава помощ от католически свещеник на име Иняки Мардонес, именно на него е кръстено и първото им дете - Иняки Уилямс.

Осем години след раждането на Иняки на бял свят се появява и Нико. Тогава обаче финансовото състояние на семейството не е никак розово и баща им заминава за Лондон, за да изкарва повече пари, които им изпраща.

На 39 Кристиано Роналдо е по-бърз от всякога на Евро 2024

На 39 Кристиано Роналдо е по-бърз от всякога на Евро 2024

Португалската звезда надминава себе си

Феликс отсъства от дома 10 години, през които Иняки се превръща в пример за подражание за малкия Нико, докато майка им работи на три места, за да свързват двата края. Всички жертви и лишения обаче са си заслужавали, защото през 2021 г. Иняки и Нико Уилямс влизат в игра за Атлетик Билбао и се превръщат в първите братя от 1986 г., които играят за клуба, пише BBC.