Вчера, 14 юли, Испания стана новият европейски футболен шампион за рекорден четвърти път. И макар Евро 2024 да е вече в миналото, емоциите от него ще държат запалянковците още дълго.  След последния мач правим кратка равносметка на видяното и на всичко, което остана скрито от обикновения зрител. Ето как изглежда първенството в числа в сайта на УЕФА.

Преди финала на Евро 2024 - кои отбори имат спечелени най-много купи

Преди финала на Евро 2024 - кои отбори имат спечелени най-много купи

И защо е толкова важно за Англия да спечели тази година

Според организаторите, Евро 2024 е подобрило всички досегашни рекорди по телевизионна гледаемост, като зрителите пред малкия екран по целия свят са достигнали глобална кумулативна аудитория от над 5 милиарда зрители.

Разбира се, живеем в ерата на социалните мрежи и каналите на УЕФА се развиват все повече и повече. От 2020 г. насам те могат да се похвалят с 14 милиона повече последователи, които следят най-интересното за спортния форум на живот от смартфоните и другите си устройства. Каналите са натрупали 335 милиона ангажирания и 2.8 милиарда гледания на видеоклиповете.

Снимка 674619

Източник: GettyImages

50-те мача от Евро 2024 са гледани на живо от около 2.6 милиона зрители от 190 страни по света. Оказва се, че голяма част от тях са подпомогнали зелената инициатива на първенството и са се възползвани от ЖП билетите на преференциални цени - общо 81% от всички запалянковци по трибуните са се придвижвали между градовете и стадионите по този начин.

Шест европейски първенства - на толкова участва Кристиано Роналдо. Това е постижение, с което никой друг футболист не можеше да се похвали досега. Той е и най-възрастният играч, вкарал гол от дузпи, както и този, играл на най-много мачове за финала. Рекордните 14 гола на финали на европейско пък има в актива си швейцарецът Джердан Шакири.

Снимка 674623

Източник: GettyImages

Испанецът Ламин Ямал също записа името си в историята си на турнира като най-младия играч, появявал се на терена. Той навърши 17 години ден преди финала срещу Англия. Той е и най-младият голмайстор на полуфинал и най-младият, участвал на финал.

Принц Уилям с Джордж, Крал Фелипе със София - кралските особи на финала на Евро 2024

Принц Уилям с Джордж, Крал Фелипе със София - кралските особи на финала на Евро 2024

Едните празнуваха, другите си тръгнаха от Берлин тъжни

117 - толкова са головете, вкарани на Евро 2024. Така се пада по 2.3 гола на изигран мач. Англичаните обаче имат преднина през испанците с броя изтичани от играчите им километри - 737 км в сравнение със 724 км, предава BBC.