Никой голям спортен турнир не минава без обвинения за взимане на допинг. Тази тенденция не подмина и Евро 2024, като още в първия си мач отборът на Англия беше заподозрян в ползване на стимулиращи субстанции.

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Какво е състоянието на Килиан Мбапе и какви са прогнозите за завръщането му на Евро 2024

Картинката не е розова

Поводът за коментарите е контузията на Кирън Трипиър по време на мача на Англия срещу Сърбия. Очевидно 33-годишният футболист усети силни крампи в крака си към края на първото полувреме и беше изкаран от терена.

След като разтегна десния си крак, Трипиър получи от медицинския си екип тайнствено пликче с непозната течност. След като я изпи, като по чудо той започна да се движи както в началото на срещата, а крампите му мистериозно изчезнаха.

В Twitter последваха коментари, че той е приел допинг. Впоследствие беше пояснено, че Трипиър е пил сок от кисели краставички. Освен да възстанови загубената вода по време на интензивна физическа активност, той съдържа и сол - другата субстанция, която губим при потене.

Сокът от кисели краставички се оказва с 40 % по-ефективен за справяне с крампите отколкото пиенето на обикновена вода. Освен това той стимулира рецепторите в устната кухина, които пък подават сигнали към мускулите да спрат неконтролируемите си контракции.

Карлос Алкарас

Източник: GettyImages

Карлос Алкарас

Това е и обяснението защо уж мистериозната напитка толкова бързо успя да вдигни Кирън Трипиър на крака. Все повече атлети ползват сока от кисели краставички, за да се справят с крампите по време на дълги спортни събития. Един от тях е и Карлос Алкарас, който пиеше именно това по време на финала си срещу Зверев на Ролан Гарос, пишат Sport Bible.