Когато Хелена Бонъм Картър влиза на снимачната площадка на филма "Тъмни сенки" от 2012 г., тя мирише на бърбън и цигари Gauloises. Нейният герой е психиатър алкохолик, която пуши непрекъснато, но Бонъм Картър не го прави - тя просто се е напръскала с аромат по поръчка, създаден специално за нея от дизайнера на аромати Ейзи Гласър.

"Жената със синята панделка" на Джо Ан Калис - снимката от 1977 г. като вечен символ на ограниченията на пола

Неудобният портрет на женствеността, резониращ вече четири десетилетия

Тъжно актуален и до днес

След като се срещат случайно на входа на училището на децата си в Лондон, малко след това започват да си сътрудничат по безброй проекти през годините. Започва се с драмата от 2009 г. "Инид", за която Гласър създава парфюм, напомнящ на "застояла пудра за лице, която веднага ме върна в 50-те години на миналия век", спомня си Хелена Бонъм Картър.

Гласър създава и тъмна смес от отровен червен кантарион и беладона за Белатрикс Лестранж във филмите за Хари Потър, аромат на шоколад с лют червен пипер за героинята на Червената кралица в "Алиса в страната на чудесата" и нещо, което описва като "стар, напукан сапун" за ролята на мис Хавишам в "Големите надежди" от 2012 г.

"Хелена нямаше търпение да влезе в репетиции с този", казва Гласър, която е известна с това, че има един от най-добрите "носове" в бизнеса и се гордее с това, че спомага за по-добрата игра на толкова много актьори с интуитивните си смеси от аромати.

Родена в Обединеното кралство, Гласър прекарва ранните си години в Индия, преди да се върне в Лондон. Тя работи за британската парфюмна къща CPL Aromas в продължение на 20 години, преди да създаде емблематичния аромат Agent Provocateur през 2000 г., а през 2016 г. основа собствената си марка The Perfumer's Story by Azzi. Сега поръчков аромат от Гласър може да струва до 19 000 долара, въпреки че тя предлага и колекция от аромати на по-ниска цена, за да позволи на хората да открият собственото си ароматно ДНК.

Нейният списък от клиенти на знаменитости включва актьорите Алисия Викандер, Нуми Рапас, Дамян Луис, Орландо Блум и Стивън Фрай, както и музикантите Кайли Миноуг и Адам Ламбърт. Но Бонъм Картър е тази, която представя своя "таен парфюмерист" на любопитния Джони Деп на снимачната площадка на "Тъмни сенки". Деп незабавно инструктира Гласър да създаде аромат по поръчка за неговия собствен герой, вампир на име Барнабас. И те продължават да работят заедно през годините.

Вики Дъуган - жената, вдъхновение за най-секси анимационната героиня Джесика Рабит

Жената, вдхъновила най-секси анимационната героиня в историята

Коя е Джесика Рабит от реалния живот

"Ейзи притежава известно магьосничество, тъй като е способна да улови перфектната същност на героя в аромата", казва Джони Деп за работата на Гласър. Парфюмеристката вярва, че ароматът помага да се разбере истински същността на характера. "Ще се срещнем, за да поговорим за ролята, стила, кой е режисьорът, кои са другите актьори, пространството, атмосферата, къде може да се снимат, дали ще е студено или горещо... Има много елементи. След това ще отида и ще започна да пробвам и променям (аромата), докато стане абсолютно перфектен. Никога не съм срещала някой да казва "не, не е съвсем моето и това, което исках", казва Гласър, която може да прекара от седмица до три месеца, за да създаде аромат по поръчка.

Резултатът не винаги е положително ароматен, както при представянето на Джуд Лоу на застаряващ и раним Хенри VIII във филма Firebrand. "Работих с Джуд върху "Младият папа" и той беше доволен. След това дойде в студиото и ми каза: "Искам да мирише точно като Хенри." Казах му, знаеш, че ще мирише отблъскващо, нали?"

Резултатът беше опияняваща смес от миризми, лъхащи на лош дъх, подагра и други неприятни неща. "Беше интересно, защото другите актьори бяха засегнати от неговото присъствие, тази власт и манипулативна воня, както в реалния живот. Докато Хенри можеше просто да маскира собствения си аромат, като подуши носна кърпичка, която ухае на роза."

Брад Пит е в нейния списък с желания от сътрудници, заедно с Джулия Робъртс и Леонардо ди Каприо, въпреки че е постигнала напредък с последния, разкрива тя пред CNN.

Но независимо дали миксира персонализиран аромат за ексклузивно място, като Chiltern Firehouse в Лондон, или за богат човек - както прави за Синди Крауфорд (подарък за 50-ия рожден ден от съпруга ѝ Ранди Гербер) и Дейвид Линли - син на принцеса Маргарет и Антони Армстронг-Джоунс, Гласър подхожда към всеки аромат като към изцяло нов пейзаж.

"Това е научаване за човека или историята, характера, стила и така нататък", казва Гласър, която нарича ароматите "любовта на живота ми". И изглежда, че холивудските звезди се възползват от нейните услуги и факта, че създава единствени по рода си аромати, които им помагат да усетят героя си по-добре и да влязат в кожата му.

Джени Дювандер - жената с език с най-голямата обиколка в света, отличена от Рекордите на Гинес

Жената с език, впечатлил дори Рекордите на Гинес

Тя може да докосне носа си с език, но това дори не е най-впечатляващото

"Както актьорите знаят, ароматът може да ви преобрази и да ви отведе на пътешествие. Отваря врати в мозъка, работейки чрез обонятелната система, за да извади наяве емоциите", отбеляза Гласър. "Това може да ви накара да се почувствате по-могъщи, желани и уверени и да повлияе на това как другите реагират на вас. По същество ароматът разказва история."