Въпреки че да открием най-подходящия за нас парфюм в магазините може да бъде наистина предизвикателно, то създаването на личен аромат, който да бъде наша "запазена марка", изисква още повече време, проби и грешки. Има обаче техника, чрез която можем да си създадем свой персонализиран и уникален аромат, който да ни отличава от всички останали.

Унисекс, флорални и персонализирани - най-актуалните аромати за 2024 г.

Най-актуалните аромати за 2024 г.

Как ще ухаем през следващите месеци

Наслагването на парфюми (известно още като "парфюмен коктейл" в TikTok) представлява точно това, което предполагаме - комбинирането на аромати. То обаче далеч не е просто колкото да пръскаме един любим наш парфюм върху друг. Тази техника си има тънкости, които парфюмеристите Анна Уедърлейк и Кейт Макдоналд разкриват пред Pure Wow.

Според тях преди да създадем каквато и да било смесица от аромати, е важно да разберем ролята на нотките в тях. Всъщност нотките са разпределени на три нива.

Първите са горните (или глава на парфюма), които обикновено са свежи, като бергамот, роза или портокал например. Следват средните нотки (или сърце на парфюма), които пък са по-топли - жасмин, канела, ябълка. Накрая са основните нотки, като сандалово дърво, кехлибар и ванилия, които обикновено имат най-голяма трайност и се усещат след като горните нотки отслабнат.

Снимка 658597

Източник: iStock

При техниката с наслагването на парфюми главното правило е първо да напръскаме от по-тежкия аромат, а след това от по-лекия. Препоръчително е да започнем с два аромата, като можем да пробваме различни съотношения. След като вече сме добили усет, можем да въведем и трети.

Парфюмеристите също така дават и няколко насоки с кои аромати да експериментираме.

Според тях най-добре се балансират цитрусови и флорални - наслоени в този ред.

Кехлибарените и дървесни аромати пък се допълват най-добре взаимно, тъй като и двата вида се считат за топли и опушени нотки.

По-сложна комбинация от друга страна се получава от аромати с роза и дървесни такива - в този случай може да се каже, че противоположностите на сладки и опушени нотки се привличат.

Други подходящи варианти са смесицата от роза и жасмин, бергамот и грейпфрут, сандалово дърво и пачули.

Ейзи Гласър - жената, която с парфюмите си помага на актьорите да влязат в роля

Жената, която знае точно как миришат актьорите

Тя е нещо като "носът на Холивуд"

Колкото и безкрайни да могат да са комбинациите, е добре да спазваме правилото да избягваме наслагването на два тежки парфюма. Като добър ориентир може да ни бъде примерът със смесването на един по-семпъл аромат (жасмин или ванилия), към който да добавим друг по-комплексен, за да постигнем специфично и уникално ухание.