ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 6 минути
  • Режисьор: Дейвид Лийч
  • В главните роли: Райън Гослинг, Емили Блънт, Арън Тейлър-Джонсън, Уинстън Дюк, Хана Уодингам и Стефани Шу
  • Бюджет: около 125 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Убийствен влак" (2022 г.)

През последните десетилетия всички сме подвластни на технологиите. И Холивуд не прави изключение. Дигиталните ефекти и изкуственият интелект са част от нещата, на които разчита индустрията, за да създава все по-впечатляващи филми. Но истината е, че истинският чар и величие в работата в киното е труда на стотици хора на снимачната площадка, където се случва всичко онова, което зрителят не вижда.

Разбира се, когато говорим за Холивуд, обикновено под светлините на прожекторите са актьорите. Но като споменахме за нещата, които остават скрити, то в 99% от филмите, това са каскадьорите. И ако трябва да бъдем напълно честни, именно те правят най-грандиозните подвизи, като излагат живота си на риск. Катастрофират, падат от големи височини, взривявани са, застрелвани, запалвани и хвърляни през прозорци. За съжаление работата им остава недооценена и е много вероятно дори да не сме се замисляли, че Оскарите всъщност дори нямат категория за най-добра каскада.

Едва ли обаче има по-подходящ човек, който да направи филм, възхваляващ каскадьорите, от един професионален каскадьор. И това е Дейвид Лийч, който се наема с тази задача. А крайният резултат е "Каскадьорът". Филмът е базиран на едноименната телевизионна поредица от 80-те, а сценарият е дело на Дрю Пиърс.

Снимка 662792

Източник: Forum Film

Всъщност, самият режисьор Дейвид Лийч е бивш каскадьор. В началото на 20-годишната си кариера той дублира Брад Пит, Жан-Клод Ван Дам и Мат Деймън. А ако името му ни звучи познато отнякъде другаде, то може би е покрай работата му като режисьор на "Джон Уик", "Атомна блондинка", "Бързи и яростни: Хобс и Шоу" и "Убийствен влак".

"Убийствен влак", Брад Пит, Дейвид Лийч и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от „Убийствен влак“ с Брад Пит

Един куп наемни убийци, един влак-стрела, едно куфарче и много екшън (и смях)

"Каскадьорът" обаче несъмнено е най-личният му филм досега и е напълно разбираемо защо не пести усилия да го направи наистина впечатляващ. Доказва го фактът, че по време на снимките каскадьорът Логан Холадей успява да подобри световния рекорд на Адам Кърли и екипа на "Казино Роял" за най-много преобръщания с автомобил, като прави цели осем.

Снимка 662789

Източник: Forum Film

Съвсем както си трябва, филмът е наситен и с други задължителни екшън елементи - пиротехника, гонки с автомобили, катастрофи, боеве, сред които зашеметяващ (преносно и буквално) двубой във въртящ се контейнер за боклук, както и експлозивен скок с лодка. Разбира се, "Каскадьорът" е подплътен със сюжет, който сполучливо съчетава екшъна с романтична история, подправена с хумор.

Снимка 662794

Източник: Forum Film

В една от най-добрите си главни комедийни роли влиза Райън Гослинг. Той е Колт Сивърс - опитен и самоуверен каскадьор, принуден да се оттегли от работата. След година, прекарана в "отшелничество" като камериер, е призован обратно в служба от амбициозната продуцентка Гейл (Хана Уодингам). Тя го примамва да се завърне в киното, като му обещава, че следващият му филм ще е режисираният от бившата му изгора Джоди (Емили Блънт). Шансът да я спечели отново, разбира се, убеждава Колт да замине за снимките в Австралия.

"Каскадьорът" и рекордът на Гинес, който филмът е поставил с каскада

Филмът, който постави рекорд на Гинес с каскада

"Каскадьорът" ще бъде наистина специално преживяване

Там обаче го очаква още едно предизвикателство. Оказва се, че актьорът, когото дублира - екшън звездата Том Райдър (Арън Тейлър-Джонсън), е изчезнал мистериозно. Докато продуцентката на филма прави всичко възможно това да остане в тайна, Колт трябва да се постарае да открие актьора. В противен случай филмът на любимата му Джоди е застрашен от провал.

Снимка 662793

Източник: Forum Film

Докато мистерията около изчезването се задълбочава, каскадьорът ще се окаже впримчен в криминален заговор. За да спаси и себе си обаче, ще му се наложи да си припомни как се правят едни от най-опасните каскади. И всичко това докато в същото време се опитва отново да спечели Джоди.

Какво ли би могло да не се обърка, както казва героят на Райън Гослинг. Дали и двете му мисии ще се окажат успешни, разбираме съвсем на финала, точно преди да сме се изхлузили от ръба на седалката от напрежение.

"Каскадьорът" е по кината от 26 април