В началото на месец май тази година гилдията на сценаристите в Холивуд реши да се вдигне на стачка срещу големите студиа и продуценти в търсене на по-добро и справедливо заплащане.

Сценаристи в Холивуд на стачка - какво искат и как спирането на работата ще се отрази на филмите и сериалите

Какво се случва в Холивуд и защо има стачка

Какво искат сценаристите и как спирането на работата ще се отрази на филмите и сериалите

През юли към тях се присъединиха и актьорите, като стачката се превърна в най-дълго продължилата в историята на Холивуд. Но в крайна сметка до решение се е стигнало и от Variety разбираме, че от днес сценаристи и актьори са прекратили стачкуването.

След 118 дни, в които филмовите продукции бяха на пауза, стана ясно, че са договорени нови условия. Минималните възнаграждения ще бъдат повишени със 7%, като бонус ще има и ако въпросната продукция, по която сценаристите работят, е за стрийминг платформа.

Снимка 641247

Източник: GettyImages

Също така сценаристите и актьорите ще получат увеличение на пенсионните и здравните вноски. От синдикатите твърдят, че сделката е на обща стойност 1 милиард долара. Като признават, че новите условия не са перфектни, но в крайна сметка нищо не е, а по-важен е напредъкът.

Защо "Мисията невъзможна 8" получи поредно отлагане на премиерната дата

Защо отложиха "Мисията невъзможна 8" с още една година

Поредни неприятностни пред филма

В резултат на стачката и спирането на работа много филми и сериали бяха отложени във времето, като следващият и последен за "Мисията невъзможна" например.