Всеки знае, че когато става дума за храна, колкото по-прясна е тя, толкова по-добре. Освен ако не говорим за ферментирали продукти, които са една съвсем друга история... В случая обаче става дума за супа - най-старата супа в света.

Защо да не държим супа или бульон извън хладилника

Защо да не оставяме супата извън хладилника

По чисто здравословни причини

Насочваме се към Азия и, по-точно, към Банкок. В ресторанта Wattana Panich се сервира супа, започнала да къкри точно пред 49 години. "Вкусна и ароматна" са малка част от описанията за това ястие, което съдържа говеждо и козе месо.

Вече три поколения готвачи от ресторанта поддържат къкрещата смес, чиито остатъци се прибират всяка нощ, а на сутринта се добавят нови съставки, за да продължи готвенето й. Оказва се обаче, че малко по на изток от Тайланд ври още по-стара супа.

Прескачаме в квартал Асакуса в Токио, където в ресторант Otafuku се готви традиционната японска супа оден. Тя къкри на котлона точно от 1945 г. Ако не беше Втората световна война, супата щеше да е на повече от век, защото Otafuku съществува от 1916 г.

Разбира се, няма как да не си зададем въпроса безопасно ли е да се консумират супи на... 79 години. Отговорът е "да", а причината за него - че супите врят на висока температура, която убива всякакви бактерии. Пък в нея няма да намерим телешко от 1945 г - съставките й постоянно се обновяват, поясняват от Business Insider.