Едва ли има човек, който да не се е чувствал уморен след хранене. Неприятното е, че това усещане може да наруши не само продуктивността ни за известно време, но и да се отрази на цялостното ни благосъстояние.

Постоянна умора - ето на какво може да се дължи

Постоянна умора - ето на какво може да се дължи

За някои от състоянието е препоръчителна консултация с лекар

Така наречената хранителна кома или постпрандиалната сънливост, както е медицинският термин, е временно състояние и се характеризира с лека степен на умора или спад в енергийните нива след хранене. И макар и е съвсем логично, не само количеството и вида храна може да са причина за това нежелано усещане.

Ето седем причини да чувстваме умора след ядене и и какво можем да направим, за да намалим неприятното въздействие върху ежедневието ни.

Размерът на порцията

Първата и най-очаквана причина да ни е отпаднало след хранене е, ако сме консумирали голямо количество. По време на храносмилането кръвният поток се отклонява от други части на тялото към храносмилателните органи, за да подпомогне разграждането и усвояването на храната. Затова и ако сме преяли, не бива да се учудваме, че ни е тежко и усещаме липса на енергия.

Определени храни

Пуешкото и пилешкото месо са сред храните, които оказват повече влияние върху чувството за умора след консумацията им. Това е така заради съдържанието им на триптофан - аминокиселина, която тялото ни използва, за да произвежда хормоните мелатонин и серотонин. И както добре знаем, и двата са свързани със съня.

Снимка 667952

Източник: iStock

Висока кръвна захар

Макар хипергликемията да е характерна за диабетиците, хората, които нямат диабет, също могат да имат високи нива на кръвната захар. Обикновено те се повишават при консумиране на по-голямо количество храна. Възможно е чувството за умора да бъде съпътствано и от главоболие. За да ги избегнем, е добре да внимаваме с въглехидратите. Когато тялото ни е натоварено с повече глюкоза, е очаквано да почувстваме умора след това.

Има ли наистина значение редът, в който ядем храните

Има ли наистина значение редът, в който ядем храните

Кое след кое следва и как се отразява на здравето и фигурата ни

Алкохол

Макар и да не е храна, алкохолът също може да ни накара да се почувстваме изморени. Сигурно ни се е случвало да ни се доспи след чаша бира и за това си има научно обяснение. Алкохолът е депресант, който действа на централната нервна система и забавя мозъчната дейност. Ефектите могат да включват сънливост или замайване.

Снимка 667953

Източник: iStock

Липса на сън

Липсата на достатъчно и качествен сън през нощта може да повлияе както на цялостната ни енергия през деня, така и конкретно на енергийните ни нива след хранене. Добре е да имаме постоянен циркаден ритъм, който можем да постигнем като избягваме непостоянни режими, работа на смени и чести смени на часовите зони.

Неактивен начин на живот

Заседналият начин на живот може да ни накара да се почувстваме цялостно изтощени. Като цяло неактивният начин на живот може да понижи общите нива на енергия, но и да направи умората след хранене по-осезаема.

Недостиг на хранителни вещества

Някои хранителни вещества, особено витамините от група В, витамин С, желязо, магнезий и цинк са ни необходими за производството на енергия. Съответно дефицитът им може да доведе до умора и да попречи на тялото ни при храносмилането. Тъй като тези вещества са от съществено значение за производството на енергия, което включва и процеса на храносмилане, е добре да си ги набавяме, за да избегнем чувството за умора.

Снимка 667954

Източник: iStock

Предвид изброените причини за отпадналост след хранене, е лесно да предположим какво можем да направим, за да я предотвратим.

Важно е да пием достатъчно вода, тъй като дехидратацията на тялото ни може да попречи на правилното функциониране на всички системи в тялото ни.

Физическата активност също може да ни енергизира. Чрез нея се стимулира кръвообращението, увеличава се притокът на кислород към мозъка и тялото ни по-лесно използва храната за енергия.

Не е излишно също така да планираме храненията си през деня на равни интервали, за да регулираме метаболизма и да предотвратим колебанията в нивата на кръвната захар, които могат да доведат до умора. Добре е да се храним бавно, спокойно, без да преяждаме.

Храните, които ни зареждат с енергия

Храните, които ни зареждат с енергия

Какво да ядем, за да се справим с умората

Умерените порции са важни, а в чинията ни е най-добре да присъстват повече плодове, зеленчуци, храни, богати на протеини и ненаситени мазнини. Полезно е да ограничим въглехидратите, както и консумацията на алкохол и кофеин. И разбира се, не на последно място по важност, в края на деня трябва да си осигурим достатъчно и качествен сън, пише Health.