Можем ли да съхраняваме сготвена супа извън хладилника за по-дълго време? И възможно ли е да си навредим, ако консумираме престояла навън супа или бульон? На този въпрос решават да отговорят The Kitchn.
Причината е рецепта на популярен кулинарен блогър, който готви с бульон, престоял върху шкафа повече от седмица. Оказва се, че това съвсем не е безопасно. Макар някои опасни бактерии като Е.coli и салмонела да са убити при първоначалното му кипване, впоследствие в него се развиват други.
Например бактериите на ботулизма могат да образуват неактивни спори, които оцеляват при първоначалното варене на бульона или супата, а след това се размножават бързо, ако течността е оставена извън хладилник.
Източник: iStock
Безопасният период за престояването на супата или бульона извън хладилник е едно денонощие. След него е нужно да ги кипнем за 1 минута, за да убием активни бактерии, и за 10 минути, за да унищожим ботулиновия токсин.
Източник: iStock
Повече от два дни извън хладилника добавят към супата ни Клостридиум перфрингенс, Клостридиум ботулинум или Бацилус цереус - бактерии, които предпочитаме да не включваме в храната си.