"Трудно е да си представим цивилизацията ни без лука." Тези думи са не на друг, а на Джулия Чайлд - американската готвачка и телевизионна водеща, която успява да популяризира френската кухня по цял свят, благодарение на любовта си към нея.

Френски ябълков тарт - лесна и бърза рецепта за сладкиш, който се приготвя за 10 минути

Най-лесният и бърз ябълков сладкиш

Френски тарт за 10 минути

Към класическите френски рецепти спада и лучената супа - наглед просто блюдо, свързано векове наред с бедняшката кухня в провинцията. Никой регион не претендира да е родното й място, но според кулинарния автор Уейвърли Руут супата се появява за първи път в Елзас.

Френската лучена супа се озовава в кралския двор във Версай през XVIII век, а за това можем да благодарим на един поляк - кралят в изгнание Станислас, който е баща на съпругата на крал Луи XV. Той я пробва в малка страноприемница и настоява да научи точната й рецепта.

По онова време тя включва три съставки - пържен кромид лук, вода и крутони. Поне така пише самият Александър Дюма в своя "Голям кулинарен речник" на френската кухня. Приемаме, че това са основните съставки на супата и днес, макар да е преживява доста подобрения. Ето и рецептата на ВВС Good Food.

Снимка 652221

Източник: iStock

Класическа френска лучена супа

50 г масло

1 с.л. зехтин

1 кг лук, разполовен и нарязан на тънко

1 с.л. захар

4 скилидки чесън, нарязани на дребно

2 с.л. брашно

250 мл сухо бяло вино

1.3 л силен говежди бульон

4-8 резена багета

140 г сирене грюер, настъргано

Разтапяме маслото в съд с дебело дъно, добавяме зехтина и нарязания лук, и пържим под капак за 10 минути. След това поръсваме захарта, разбъркваме и пържим за още 20 минути, като разбъркваме, докато лукът се карамелизира и добие златист цвят.

Снимка 652220

Източник: iStock

Добавяме чесъна и пържим още няколко минутки, след което поръсваме с брашното и разбъркваме добре. Усилваме котлона и наливаме постепенно бялото вино и говеждия бульон, като бъркаме непрекъснато. Оставяме да къкри за 15-20 минути.

Разпределяме готовата супа в огнеупорни купички. Препичаме резените хляб, слагаме върху супата и настъргваме отгоре им грюер. Слагаме ги под грила на фурната за няколко минути, докато сиренето се разтопи. Воала!