Да се къпеш в леденостудено езеро или в река през зимата е нещо, с което свързваме финландската или руската култура. Учени от Университета в Кембридж обаче твърдят, че тази практика е особено ползотворна за предотвратяване на заболявания от рода на деменцията.

Снимка 501882

Източник: iStock

Според изследването на проф. Джована Малучи от Института по изследване на деменцията в Кембридж, редовното къпане в открити водни басейни през зимата повишава нивата на протеина RBM3, който е отговорен за формирането на нови мозъчни връзки.

През целия човешки живот мозъкът образува нови връзки, известни като синапси. Постепенното намаляване на тази функция с годините води до когнитивни заболявания от рода на деменция и Алцхаймер.

Подлагането на шоковата разлика в температурата, когато се изкъпем в ледените води, а след това се сгреем, води до стимулиране на производството на RBM3 и, съответно, образуването на нови синапси.

Снимка 501883

Източник: iStock

Изследването на Кембриджкия университет е проведено в продължение на три години, но за момента не е повторено в друг институт. От ВВС напомнят, че къпането в ледена вода може да бъде опасно, ако нямам опит с него.