Най-влиятелното европейско издание за професионалисти в областта на киното Screen International публикува статия за режисьорите Димитър Митовски и Камен Калев.

В броя от месец ноември е представена поредицата късометражни филми на Митовски и Калев „Върнете заека" и „Лошият заек".

И двете ленти са показвани в рамките на Седмицата на критиката на филмовия фестивал в Кан. Статията е публикувана в рубриката „The Talent Filter", предназначена за представянето на нови имена и изгряващи таланти в киното.

От текста става ясно, че в момента се подготвя третият филм от поредицата.

„След втория филм всички питаха - защо заек?", споделя Димитър Митовски пред сп. Screen International. „ Затова ние променихме първоначалните си намерения и твърдо решихме да направим третия филм с пилета.", допълва режисьорът.

В заключение списанието цитира Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, според който Митовски и Калев демонстрират запомнящ се и уникален собствен стил в правенето на кино.

Вследствие на публикацията с българската продуцентска къща „Камера" са осъществили контакт няколко големи европейски и американски компании с желанието да получават информация за всички нови проекти на двамата режисьори с цел бъдещо сътрудничество.

Към работата на Митовски и Калев е проявила интерес дори The Weinstein Company, продуцентска компания на братята Уейнстийн, основатели на Miramax и едни от най-големите имена на независимото кино в САЩ.

„Върнете заека" е  късометражен филм за група хора, чийто живот е контролиран от малък плюшен заек. Без диалог и с пулсиращ звук тази сюрреалистична идея е пресъздадена с плашеща правдивост от българските сценаристи и режисьори Димитър Митовски и Камен Калев.

„Лошият заек" продължава историята за плюшения заек, който контролира човешките съдби. В него участва холивудския злодей Томас Арана („Гладиатор", „Бодигард"), Деян Славчев (Део) и изгряващата италианска звезда Адзура Антоначи.