1940-те са десетилетие на XX век. Първата му половина е белязана от Втората световна война която слага своя отпечатък върху страните и хората в Европа, Азия и по света. Последиците от войната се усещат дълго след приключването на военните действия, а изтощената Европа е разделена на две сфери на влияние от страна на Западния свят и Съветския съюз, като започва и Студената война. 

Чарити и Мат Крейг - двойката, която успя да спаси брака си след изневяра

Жената, която твърди, че изневярата на съпруга ѝ е спасила брака им

Личната история на двама съпрузи

Като цяло това десетилетие не е едно от най-добрите в историята и заради войните в този период, много хора не обичат да се връщат назад и да си спомнят това време.

За разлика от една двойка във Великобритания, която все още няма 30 г., но е решила да живее живота си така, сякаш е 40-те години на миналия век. 24-годишната Либърти Ейвъри и 29-годишният Грег Кърби от Дичингам в Норфолк се обличат всеки ден в традиционни дрехи от този период и притежават ретро мебели от епохата.

Те отиват на празници на тема 40-те години, имат американски джип от 1942 г. и, разбира се, обличат се в дрехи от 40-те години за сватбения си ден (и не само). Грег казва: "Това е просто обикновен живот, наистина. Опитахме се да направим нашата сватба колкото е възможно повече от 40-те - традиционна, както може би нашите баби и дядовци биха го направили", добавя той.

"Не е задължително да са похарчили огромна сума за събитието, така че и ние решихме да не го правим", допълва Либърти.

Двойката има традиционен църковен брак, след това посещават ресторант и танцуват в местното кметство, за да отпразнуват големия си ден. Съвсем скромно, те също прекарват една седмица в Брайтън за медения си месец, а не на Малдивите или Бахамите, както биха направили много от съвременните двойки. 

"Реакцията към нас, когато се разхождаме по улицата, като цяло е положителна", споделя пред BBC Либърти.

"Понякога се шегуват с нас, но в никакъв случай злонамерено, но това е хубав начин да се срещаме и общуваме с нови хора. Тя признава, че е била много срамежлива, докато е растяла, и чувства, че хората, които сега общуват с нея и я разпитват за начина ѝ на живот, са й помогнали да го преодолее.

Двойката ограничава времето си с технологиите, доколкото е възможно, играе на настолни игри вечер и ходи на традиционни танци през уикенда. Либърти, която е ретро шивачка, също обича да готви, като използва рецепти от 1940 г. и кухненски прибори от този период.

Но тя признава, че понякога си правят кратки почивки от ерата."Старите филми могат да бъдат доста тежки, така че Грег ни насърчава да гледаме нещо по-ново от време на време", казва тя.

Двойката също така признава, че понякога е предизвикателство да се грижи за деликатни, стари тъкани, но Грег, който е бръснар, споделя: "Намираме дрехите от този период едновременно удобни и толкова стилни.

"Обичаме да носим и поправяме дрехите, даваме им нов живот и те изглеждат също толкова добре, колкото преди 80 години."

Тифани Чан и Андерс - двойката, която похарчи хиляди, за да вземе кучето си на почивка в Япония

Двойката, която похарчи хиляди, за да вземе кучето си на почивка

Колко и какво им е коствало и струвало ли си е

Либърти и Грег се запознават във фризьорски салон и бързо откриват допирни точки, а любовта им към 1940 г. непрекъснато расте, докато връзката им процъфтява.