Български алпинисти пишат история с изкачването на най-високия връх в света от 1984 г. насам. Първия,т разбира се, е Христо Проданов, който на 20 април същата година покорява Еверест, и то без кислороден апарат. За съжаление обаче той остава завинаги в планината, тъй като загива по пътя обратно.

В началото на сезона на алпинизма - двоен рекорд на връх Еверест

В началото на сезона на алпинизма - двоен рекорд на връх Еверест

Британец и непалец са новите световни рекордьори

Българите, изкачили осемхилядника, вече са 16. Повечето от тях са мъже, но в статистиката вече присъстват и три жени. Първата българка, която стъпва на Еверест, е Петя Колчева (на 22 май 2009 г.). Нейното постижение повтаря Силвия Аздреева през 2022 г., а сега, две години по-късно вече и трета българка може да се похвали със същото постижение.

Мариета Георгиева е третата наша сънародничка, стъпила на "покрива на света". Тя е изкачила Еверест вчера, 20 май, заедно с група от 13 души от различни държави, плюс 16 водачи - повечето от които шерпи. Изкачването е станало по най-масовия маршрут - по южното седло на върха, разбираме от БНТ.

Българката е била част от състава на експедиция, ръководена от Нирмал Пурджа (40 г.) - притежател на няколко световни рекорда в алпинизма, включително този за най-бързо изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата - за 6 месеца и 6 дни.

Силвия Аздреева, "Заедно към върха", Еверест и какво сподели българската алпинистка за фондацията и себе си

Силвия Аздреева - до върха на света и обратно

Българската алпинистка за постиженията си, фондацията "Заедно към върха" и бъдещите си планове

Преди две години Силвия Аздреева също изкачи Еверест заедно с Нирмал Пурджа. Тя направи последователно изкачване на първия и четвъртия най-висок връх в света, като стъпи на Лхотце малко повече от 27 часа, след като бе покорила Еверест.