Най-общо казано, кучетата, които по природа са игриви и любопитни същества, винаги ще бъдат и по-податливи на различните паразити в природата. Но това се отнася в голяма степен и до тези с дълъг и гъст косъм, като колита, немски овчарки и голдън ретривъри. Причината е ясна: козината им осигурява благоприятна среда за размножаване на външни паразити, включително бълхи или кърлежи.

Защо кучетата се страхуват

Защо кучетата се страхуват

Причините могат да бъдат различни

Как се заразяват

Заради своя активен и изследователски начин на живот кучетата са изложени на широк спектър от паразитни рискове през по-голямата част от времето. Те могат да бъдат в контакт с други заразени животни, но могат и да ядат замърсена храна или да обхождат открити зони, където паразитите живеят.

Всичко това означава, че кучетата са изправени пред множество пътища и възможности за заразяване. А някои паразити пренасят болести, които могат да засегнат и хората. И това е още една причина да се опитваме да предпазим нашите домашни любимци от тези нежелани натрапници.

Снимка 665810

Източник: iStock

Какво можем да направим

Редовното обезпаразитяване се очертава като една съществена мярка и гаранция (донякъде) за здравето и благополучието на любимите ни спътници. Когато се прилага подходяща програма за обезпаразитяване, не само защитаваме здравето им, но и насърчаваме по-безопасна и по-здравословна среда за цялото семейство, напомнят от Hola.

Снимка 665809

Източник: iStock

Обезпаразитяването на кучета (както външно, така и вътрешно) не е просто опция, а по-скоро отговорност, която всеки собственик на домашен любимец трябва да поеме. Като даваме приоритет на превантивните грижи и предприемаме проактивни стъпки за защита на нашите четириноги приятели от паразити, ние инвестираме в тяхното дългосрочно здраве и щастие. Укрепваме и уникалната връзка, която споделяме с тях.

Гладните кърлежи имат хитри трикове, за да се нахранят

Хитрите номера на гладните кърлежи

Още една причина да се притесняваме от опасните кръвопийци

Нека не забравяме, че в началото на пролетните месеци е активният размножителен период на кърлежите. Затова и сега, както и през лятото, е важно да правим редовно външно и вътрешно обезпаразитяване, като по този начин защитаваме и любимците си, и самите нас.