Гигантската падина Батагай, известна като "Входът към подземния свят", e широка 990 метра и се намира в замръзналите пластове в руския Далечен изток. Според ново проучване тази замръзналост на Сибир активно се уголемява всяка година, сочат последните проучвания, цитирани от Live Science.

Туркменистан, "Портите на ада" и пожарът, който гори вече 50 години

Къде се намират "Портите на ада"

Една забележителна огнена дупка

Кратерът е забелязан за първи път на сателитни изображения през 1991 г., след мощно срутване на хълм в Северна Якутия. Това срутване разкрива слоеве трайно замръзнали пластове в останалата част от склона, които са в това състояние вече 650 000 години - най-старата вечна замръзналост в Сибир и втората най-стара в света.

Нови изследвания предполагат, че стената на скалата на Батагай, или челната стена, се оттегля със скорост от 12 метра на година, поради размразяването на тези пластове. Срутената част от склона, която пада на 55 м под предната стена, също се топи бързо и в резултат на това потъва.

Количеството лед и седименти, загубени от гигантското срутване на Батагай, е "изключително голямо" поради самия размер на падината, която е с широчина 990 м към 2023 г. През 2014 г. тя е била 790 м, което означава, че е нарастването е 200 м за по-малко от 10 години.

Резултатите показват, че след срутването се е разтопил регион от лед и седимент, равностоен по големина на повече от 14 Велики пирамиди в Гиза.