Дали порасналите мъже трябва да носят къси панталони извън плажа и басейна е почти толкова спорен въпрос, колкото този дали е ок да се носят чорапи с джапанки. И докато за втория отговорът е твърдо "не", то за шортите нещата са по-сложни.

Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято

Най-актуалните модели кецове за тази пролет и това лято

Красиви и удобни за дълги разходки

Защото има различни видове къси панталони като кройка, материя и предназначение. Краткият гид на Mr. Porter ни ориентира в правилата на носенето им, ако сме минали 18 години.

Анализ на... краката

Колко дълги са краката ни, бледи или с тен са, имаме ли натрупани мускули на бедрата или обратното, а какво е окосмяването им? Всички тези въпроси целят не да ни създадат комплекси, а да ни помогнат да изберем по-подходящите къси панталони. Ако сме с по-къси крака, шорти, които са с дължина около коляното, на нас ще ни стоят доста по-дълги. Ако пък имаме мускули на бедрата, тесните модели категорично не са за нас. При по-светъл тен светлите шорти не са препоръчителни и трябва да търсим контраст.

Шорти в офиса

"Шортите са за тенис корта и за плажа." Думите са не на друг, а на дизайнерът Том Форд и почти сме склонни да се съгласим с него. Макар че вече има модели къси панталони, които стоят почти толкова формално колкото и онези от костюм. Въпросът дали да ги обуем за офиса обаче е спорен - много зависи от естеството на работата и сферата ни. Винаги, когато имаме съмнение дали е редно, отговорът е "не".

Ами цветовете?

Панталоните по принцип са удобен начин да вкараме малко цвят в облеклото. Правилото си остава и при шортите, макар че е препоръчително да избягваме крещящи цветове. Нежно лилаво, бледо жълто или пък десен като каре не са за пренебрегваме, но не трябва да забравяме правилото, че когато една част от облеклото ни е по-ярка, останалото трябва да е в неутрални тонове.