Теорията, че новите автомобили губят огромен процент от стойността си веднага след като бъдат изкарани от шоурума е напълно приложима и в бизнеса със смартфони.

Ситуацията за потребителите е допълнително утежнена от факта, че цените на новите модели вече регулярно гравитират около 1000 долара, което прави обезценяването им още по-болезнено.

Няма как да избегнем загубата на стойност на смартфоните ни, но пък можем да се информираме и поне да инвестираме в марки и модели, които губят стойността си по-бавно от други.

Снимка 448323

Източник: iStock

Наскоро SellCell публикуваха списък със смартфоните от 2018 г., които са загубили най-много от стойността си в рамките на изминалата година, като тези показатели могат да ни служат като пътеводител при избора ни през 2019 г.

Моделите, които най-бързо са се обезценили, са Sony XZ2 и XZ2 Premium, като през последната година цените им са били "изядени" с цели 86%.

След тях идват LG G7 ThinQ и LG V40 ThinQ със спад в цените им от респективно 85% и 77.8%.

Това едва ли изненадва някого, но телефоните, които най-бавно губят стойността си, са тези на Apple.

Снимка 441942

Източник: Apple

Стойността на iPhone XS Max е спаднала с едва 47.2%, докато XS и XR са загубили по 49.8% и 52.3%.

Интересното е, че след тях не се нареждат миналогодишните модели на Samsung или Huawei, а други модели iPhone - iPhone X е загубил 61.8% от излизането си досега, докато стойността на вече "древните" iPhone 8 и 8 Plus е спаднала респективно с 64% и 61.1%.

Чак след тях SellCell поставят Samsung Galaxy Note 9, който вече може да бъде продаден за 67.9% по-малко пари, и Galaxy S9, чиято стойност е намаляла със 72.9%.